Naslovnica

Prvi moderni tenk svih vremena

Nakon uspjeha Renaulta u bitki na Marni, izgrađeno ih je još više.
Objava 17. ožujka 2017. 0 komentara 4001 prikaza
FT 117
Foto: Wikimedia CC

Tenk je bio jedno od najvažnijih oružja Drugoga svjetskog rata. Međutim, prvi su tenkovi izgrađeni tijekom Prvoga svjetskog rata (1914. - 1918.) te su bili vrlo teški i nespretni, piše WHO.

Međutim, Jean-Baptiste Estienne, francuski general, došao je na ideju da bi laki tenk mogao pomoći pješaštvu pri zauzimanju obrambenih položaja. Saveznici su smatrali tenk dobrom idejom, te je novo oružje izradio francuski proizvođač vozila Renault. Zvao se Renault FT-117, a izgrađeno ih je 3 800 komada.

Prvi pravi test Renaulta FT-117 bio je u bitki. Trideset ih je sudjelovalo 31. svibnja 1918. godine u Drugoj bitki na Marni, u sjevernoj Francuskoj. Bitka na Marni bila je od izuzetne važnosti jer su Nijemci napali Saveznike posljednji put. Nakon Marne, Saveznici su započeli tjerati Nijemce natrag. Britanci su koristili Renault za komunikaciju, a Amerikanci su ga koristili za bitke. Novi je tenk zaustavio njemački napad. Amerikanci su bili toliko oduševljeni Renaultom FT-117 da su kopirali dizajn te izgradili svoje tenkove.

Nakon uspjeha Renaulta u bitki na Marni, izgrađeno ih je još više. Renault FT-117 bio je uspješan jer je bio lagan i brz. Mogao se prevoziti kamionima i prikolicama, a ne samo vlakom.

I Nijemci su uskoro započeli s izgradnjom svojih tenkova. Saveznici su bili zabrinuti da Nijemci neće izgraditi više tenkova od njih, te je planirano izgraditi 12 260 tenkova prije 1920. godine. Međutim, u studenome 1918. godine rat je bio gotov.

U Drugome svjetskom ratu, Renault FT-117 je također korišten - u Francuskoj, Poljskoj i Jugoslaviji. Francuzi su imali 534 komada 1940. godine kada je Njemačka napala.

Pogledajte kratku video snimku Davida Fletchera iz tenkovskog muzeja u Bovingtonu.

>>Pogledajte ruski tenk kako "drifta" poput Formule 1

>>Operacija „Jaguar“

Elipso

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Message