IZ NOVOG BROJA

Rad ureda za suradnju sa EZ-om i UN-om u sastavu 4. Operativne zone Karlovac i Zbornog područja Karlovac 1991.-1995.

Tihomir Brckan
17.06.2024.
u 08:00

Članovi PMEZ-a bili su visoki časnici i diplomati, a teme na sastancima najčešće su bile humanitarna pitanja, organizacija prolaza konvoja JNA u povlačenju iz Hrvatske…

Početak rata u R. Hrvatskoj bio je obilježen stvaranjem Hrvatske vojske (HV), prvim borbenim djelovanjima i svim problemima koje rat nosi. U našoj zoni odgovornosti po prvi puta pojavljuju se Promatrači misije Europske zajednice, (PMEZ), uglavnom dolaze na razgovore sa zapovjednikom 4. Operativne zone, (4. OZ). PMEZ dolaze na redovne tjedne sastanke sa Zapovjednikom 4. OZ Klc, a prevoditelj je por. Tihomir Brckan, tada šef ureda zapovjednika.

Timovi PMEZ dolazili su iz Zagreba, a sastojali su se od 2 – 3 člana, uglavnom viših ili visokih časnika ili zaposlenika Ministarstva vanjskih poslova zemalja iz kojih su dolazili a imali su ponekad i prevodioca iz Hrvatske. U studenom 1991. godine, temeljem usmene zapovjedi Zapovjednika 4. OZ Klc. puk. Izidora Češnjaja, ustrojava se „Ured Zapovjedništva za suradnju sa EZ“ u koji ulaze boj. Kruno Kovačevič, tada referent ONP u Zapovj. 4.OZ i por. Tihomir Brckan, tada šef ureda zapovjednika 4. OZ. Prvi ozbiljniji događaj sa aktivnostima PMEZ-e, događa se pri osvajanju vojnog skladišta u Jamadolu, kada oficiri JNA sa porodicama napuštaju grad i skladište, uz pratnju PMEZ. Isto se ponovilo prilikom iseljavanja vojarne u Jastrebarskom, kada 4. oklopna brigada napušta to mjesto i seli s cjelokupnom pokretnom tehnikom, oficirima sa porodicama, vojnicima i rezervnim sastavom, prolazeći kroz Karlovac na okupirani teritorij.

Rad i djelovanje ureda

Članovi PMEZ bili su uglavnom visoki časnici i diplomati od karijere a teme na sastancima najčešće su bile: humanitarna pitanja, organizacija prolaza i pratnje konvoja kojima se JNA povlači iz Hrvatske, stalna provjera i ispitivanje linije zapovijedanja unutar HV-a, utvrđivanje eventualnog postojanja paravojnih formacija u našoj zoni odgovornosti. U nekoliko slučajeva, ovaj Ured je pomogao u organizaciji sastanaka sa predstavnicima civilne vlasti Karlovca, odnosno sa članovima Općinskog Kriznog štaba. Na sastancima je bio g. Mijo Laić sa suradnicima, a teme su bile funkcioniranje grada u ratnim uvjetima te smještaj izbjeglih i prognanih osoba u gradu.

Cijeli tekst pročitajte u novom broju VP-a koji je u prodaji od 5. lipnja 2024.

 
Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije