NA DANAŠNJI DAN

RAF pokrenuo velike dnevne napade bombardera na Berlin

Rat
Foto: Wikimedia CC
30.01.2017.
u 08:25

Jedna od rezolucija bila je pokretanje strateškog bombardiranja Njemačke.

Na današnji dan, britansko Kraljevsko ratno zrakoplovstvo započelo je s bombardiranjem njemačkog glavnog grada koje se slučajno pogodilo s 10. godišnjicom Hitlerovog dolaska na vlast, piše History.

Na konferenciji u Casablanci koja se održavala od 14. do 23. siječnja, susreli su se premijer Winston Churchill, predsjednik Franklin D. Roosevelt te šefovi stožera kako bi razgovarali o ratnoj strategiji nakon uspjeha u Sjevernoj Africi u kojoj su poražene snage Višijevske Francuske.

Jedna od rezolucija bila je pokretanje strateškog bombardiranja Njemačke. U strateškom bombardiranju trebao se uništiti njemački ratni potencijal. Churchill je to opisao kao vrlo snažno uništavanje teškim bombarderima.

Kako bi se proslavila obljetnica Hitlerovog dolaska na vlast, i njemački ministar Goebbels i šef Luftwaffea Göring planirali su se obratiti njemačkim masama putem radija. Goebbels je pokušao podići moral sugrađana ovim riječima: "Sljedećih tisuću godina, svaki će Nijemac pričati sa strahopoštovanjem o Staljingradu te se sjetiti kako je Njemačka tamo pobijedila." Usred prijenosa govora, bombarderi britanskog Kraljevskog zrakoplovstva izbacivali su bombe na Berlin te tako započeli seriju teških napada na njemačke gradove koji su trajali do kraja rata. Kako bi stvari još lošije bile za Nijemce, sljedećeg su se dana Nijemci predali kod Staljingrada.

>>Njemački zračni brodovi nad Britanijom

>>Nijemci bombardiraju južni dio Engleske

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije