Naslovnica

Ratna mornarica

Uz izloške koji se odnose na Hrvatsku ratnu mornaricu, u muzeju se može pronaći još puno izložaka i raznoga materijala vezano za ratne mornarice različitih vojski i država.
14. ožujka 2019. u 11:46 0 komentara 507 prikaza
Foto: VP

Prva mornarička odora koju smo dobili za muzejski postav bila je poklon članova klape Hrvatske ratne mornarice „Sveti Juraj“. Suradnja s klapom započela je pri njezinu gostovanju u Pakracu 2. svibnja 2014. i posjetu Muzeju vojne i ratne povijesti.

IZ NOVOG BROJA Medicinska služba

Nama je naročito vrijedna činjenica što je to odora s njezina prvog javnog nastupa, s vojnoga hodočašća u francuskome svetištu Lourdes 2001. godine. Klapa koja je osnovana u raketnoj bazi Žrnovnica na inicijativu pokojnoga msgr. Josipa Šantića i nekoliko dočasnika i časnika koji su već pjevali u klapama od tada do danas pronosi hrvatsku kulturu kroz klapsku pjesmu te predstavlja Hrvatsku ratnu mornaricu na mnogim događajima i na svim kontinentima. Nakon te odore poklonili su nam i zimsku časničku odoru te je tako krenula popuna muzeja odorama HRM-a. Moramo isto tako naglasiti da su u muzeju od njegova osnivanja glazbena kulisa pri posjetu upravo pjesme klape „Sveti Juraj“. Posljednje odore koje smo dobili za muzej poklon su Ivana Franinovića iz Pule, umirovljenoga časnika Hrvatske ratne mornarice. Uz neke od prvih odora HRM-a, gospodin Ivan poklonio nam je još puno materijala i izložaka vezano za svoju vojnu karijeru, uz koje je detaljno objasnio nastanak nekih od postrojbi HRM-a, pa tako i njegova Samostalnog odreda za podvodna djelovanja (SozPD Pula).

Budući da je njegova postrojba od početka svoga djelovanja vodila računa i o izgledu postrojbe, često su dobivali zadatke počasne postrojbe iako se, kako kaže gosp. Franinović, radilo o roniocima.

Cijeli tekst pročitajte u novom broju VP-a koji je u prodaji od 5. ožujka 2019.     

IZ NOVOG BROJA Vojna povijest u stripu   IZ NOVOG BROJA Barun Franjo Trenk IZ NOVOG BROJA Pošta u vojsci i ratnome sukobu
 
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.