IZ NOVOG BROJA

Ratna mornarica

VP
14.03.2019.
u 11:46

Uz izloške koji se odnose na Hrvatsku ratnu mornaricu, u muzeju se može pronaći još puno izložaka i raznoga materijala vezano za ratne mornarice različitih vojski i država.

Prva mornarička odora koju smo dobili za muzejski postav bila je poklon članova klape Hrvatske ratne mornarice „Sveti Juraj“. Suradnja s klapom započela je pri njezinu gostovanju u Pakracu 2. svibnja 2014. i posjetu Muzeju vojne i ratne povijesti.

Nama je naročito vrijedna činjenica što je to odora s njezina prvog javnog nastupa, s vojnoga hodočašća u francuskome svetištu Lourdes 2001. godine. Klapa koja je osnovana u raketnoj bazi Žrnovnica na inicijativu pokojnoga msgr. Josipa Šantića i nekoliko dočasnika i časnika koji su već pjevali u klapama od tada do danas pronosi hrvatsku kulturu kroz klapsku pjesmu te predstavlja Hrvatsku ratnu mornaricu na mnogim događajima i na svim kontinentima. Nakon te odore poklonili su nam i zimsku časničku odoru te je tako krenula popuna muzeja odorama HRM-a. Moramo isto tako naglasiti da su u muzeju od njegova osnivanja glazbena kulisa pri posjetu upravo pjesme klape „Sveti Juraj“. Posljednje odore koje smo dobili za muzej poklon su Ivana Franinovića iz Pule, umirovljenoga časnika Hrvatske ratne mornarice. Uz neke od prvih odora HRM-a, gospodin Ivan poklonio nam je još puno materijala i izložaka vezano za svoju vojnu karijeru, uz koje je detaljno objasnio nastanak nekih od postrojbi HRM-a, pa tako i njegova Samostalnog odreda za podvodna djelovanja (SozPD Pula).

Budući da je njegova postrojba od početka svoga djelovanja vodila računa i o izgledu postrojbe, često su dobivali zadatke počasne postrojbe iako se, kako kaže gosp. Franinović, radilo o roniocima.

Cijeli tekst pročitajte u novom broju VP-a koji je u prodaji od 5. ožujka 2019.     

 

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije