IZ "VOJNOPOVIJESNOG VREMEPLOVA"

Rođenje Karla Velikog

Wikipedia
29.10.2019.
u 11:04

Ženio se pet puta i iz tih je brakova imao jedanaestero djece, a još petero s priležnicama.

Travanj 747. godine u povijesti je upamćen po rođenju franačkoga kralja Karla Velikoga, koji će zbog svojih djela zauvijek zauzimati posebno mjesto u povijesti srednjovjekovne Europe. Za vrijeme njegova vladanja franačka država bila je na vrhuncu svoje moći. Karlo je nastojao promicati znanje, a na svome je dvoru okupljao vodeće znanstvenike i umjetnike toga doba. Njegova želja da se svećenstvo obrazuje potaknula je kulturnu obnovu, tzv. karolinšku renesansu. Njegov život opisao je kroničar Einhard u djelu „Vita Karoli Magni“. Prema kroničaru, Karlo je bio fizički snažan čovjek navikao na stalnu tjelesnu aktivnost.

Ženio se pet puta i iz tih je brakova imao jedanaestero djece, a još petero s priležnicama. Preminuo je 814. godine u Aachenu, a naslijedio ga je sin Ludovik I. Pobožni. Karolinško Carstvo, ili bolje rečeno carstvo Karla Velikoga, predstavljalo je okvir srednjega vijeka, a njegova krunidba na Božić 800. godine označila je ponovno stvaranje carevine na Zapadu, koje je bilo prekinuto svrgavanjem Romula Augustula 476. godine.

Tekst je prvotno objavljen u rubrici "Vojnopovijesni vremeplov" tiskanog izdanja časopisa u travnju 2019.  


 
Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije