Naslovnica

Bitka kod Aliwala

Sir Harry Smith u napad je poslao dvije od četiriju pješačkih brigada i u tome napadu živote je izgubilo oko dvije tisuće Sikha.
04. rujna 2019. u 07:59 0 komentara 758 prikaza
Foto: Wikimedia Commons

Do druge polovice 19. stoljeća britanski kolonijalni posjedi u Indiji pripadali su britanskoj Istočnoindijskoj kompaniji. Zbog njezine politike upravljanja vođeni su ratovi protiv carstva Sikha. Granice carstva, za vrijeme najmoćnijega vladara „Lava od Punjaba“, protezale su se od Afganistana na zapadu do Tibeta na istoku, te od Kašmira na sjeveru i do Sinda na jugu. Nakon Singhove smrti 1839. godine započinju veliki unutarnji sukobi te sukobi s Britancima, koji su doveli do dvaju sikhskobritanskih ratova (1845. i 1849.) te aneksije Pandžaba, čime je završilo britansko osvajanje Indije. Na sjeveru Indije, kod grada Aliwala odigrala se 28. siječnja 1846. bitka gdje su na obalama pritoka rijeke Sutlej, između mjesta Aliwal i Bhundri, u dužini od oko 6 km, Sikhi neuspješno zauzeli položaj. Sir Harry Smith u napad je poslao dvije od četiriju pješačkih brigada i u tome napadu živote je izgubilo oko dvije tisuće Sikha.

Tekst je prvotno objavljen u rubrici "Vojnopovijesni vremeplov" tiskanog izdanja časopisa u siječnju 2019.  

IZ "VOJNOPOVIJESNOG VREMEPLOVA" Britanska ekspanzionistička politika i burmanski ratovi GS VOJNOPOVIJESNI VREMEPLOV Potopljen Graf von Spee 1939. IZ NOVOG BROJA Labinjani u Domovinskome ratu

 

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.