IZ NOVOG BROJA

Rođenje Josepha Radetzkoga

Wikimedia Commons
13.11.2020.
u 13:17

Najslavniji austrijski vojskovođa prve polovice 19. stoljeća feldmaršal Johann Joseph Radetzky rođen je 2. studenoga 1766. u Češkoj.

Najslavniji austrijski vojskovođa prve polovice 19. stoljeća feldmaršal Johann Joseph Radetzky rođen je 2. studenoga 1766. u Češkoj. U Austriji slovi kao nacionalni heroj. Sudjelovao je u bitkama protiv francuskoga cara Napoleona u Italiji i na Rajni te u gušenju talijanskih ustanaka protiv Austrije 1830., 1831., 1848. i 1849. godine. Nakon uspješnoga sukoba protiv Talijana (1848.) 31. kolovoza 1848. u Beču je zajedno sa svojom vojskom svečano dočekan te je njemu u čast prvi put izvedena Straussova pjesma „Radetzky-marš“, koja se još dan-danas na opće oduševljenje publike izvodi na balovima i koncertima. U bitki kod Novare (1849.) porazio je vojsku Kraljevine Sardinije koja je pokušala proširiti svoju vlast na dijelove Italije koji su bili pod kontrolom Habsburške Monarhije.

Pobjedom nad Talijanima 1848. godine kod Custoze i 1849. godine kod Navare učvrstio je austrijsku vladavinu te je postao guverner Lombardijsko-venecijanske oblasti. Umro je od upale pluća 5. siječnja 1858. u Milanu.

Tekst je prvotno objavljen u rubrici "Vojnopovijesni vremeplov" tiskanog izdanja časopisa u studenome 2019.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije