Naslovnica

Rusi zauzeli Erzurum

Briljantnu rusku kampanju iz veljače 1916. godine predvodio je general Nikolaj Yudenič (jedan od najuspješnijih ruskih zapovjednika Prvoga svjetskog rata).
16. veljače 2017. u 18:39 0 komentara 2212 prikaza
Rat
Foto: Wikimedia CC

Na današnji dan 1916. godine, nakon pet dana teške borbe, ruska je vojska porazila 3. tursku armiju kako bi zauzela Erzurum, veliki armenski grad osmanske provincije Anatolije, piše History.

Središnje Sile su smatrale Tursku, koja je ušla u Prvi svjetski rat u studenome 1914. godine, vrlo dobrim saveznikom zbog dva razloga; 1. - mogla bi zaprijetiti britanskim interesima na Bliskom istoku, a 2. je da bi ostatak ruskih postrojbi bio prebačen iz Europe prema Kavkazu. Nažalost po Turke, zbog tog drugog razloga Rusi su zauzeli istočni dio Anatolije 1916. godine.

Briljantnu rusku kampanju iz veljače 1916. godine predvodio je general Nikolaj Yudenič (jedan od najuspješnijih ruskih zapovjednika Prvoga svjetskog rata). Dana 11. veljače, ruske su postrojbe započele svoj napad na Erzurum s juga, preko planine Kop. Nakon što su ruske postrojbe probile turske linije na jugu te napale ostale turske položaje - uskoro je pad Erzuruma postao očit. Treća turska armija započela je napuštati opremu te se povlačiti sa svojih položaja nakon što su Rusi ušli u grad. Sveukupno, rusi su zauzeli više od tisuću topova te zarobili oko 10 000 turskih vojnika.

Nakon zauzeća Erzuruma, vjerojatno najjače i najvažnije utvrde turskog carstva, Rusi su počeli pobjeđivati na bojištu na Kavkazu. Usred Boljševičke revolucije u Rusiji 1917. godine te mira između Rusije i Središnjih Sila, Erzurum je vraćen Turskoj. Grad je vraćen Turskoj ugovorom u Brest-Litovsku u ožujku 1918. godine.

>>Prekrasne panoramske snimke slavnih bojišta iz Prvoga svjetskog rata

>>Turci prelaze u Europu 1359.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.