NA DANAŠNJI DAN - PRVI SVJETSKI RAT

Rusi zauzeli tursku tvrđavu Erzurum

Erzerum
Foto: Wikimedia
16.02.2016.
u 10:51

Nakon zauzimanja Erzeruma, vjerojatno najjače i najvažnije tvrđave u turskom carstvu, Rusi su imali prednost u borbi za Kavkaz.

Na današnji je dan 1916. godine, pet dana nakon žestokih borbi, ruska je vojska porazila 3. tursku armiju te zauzela Erzurum, veliki armenski grad u provinciji Anatoliji, piše History.

Središnje su sile smatrale Tursku, koja je u studenome 1914. godine ušla u Prvi svjetski rat, važnim saveznikom zbog dva razloga. Mogla je neutralizirati britanske interese na Bliskom istoku te je mogla napasti Rusiju te "povući" dio ruskih postrojbi iz Europe na Kavkaz. Turci su, na svoju žalost, izgubili istočnu Anatoliju 1916. godine.

Uspješna ruska kampanja koja je započela u veljači 1916. godine pod vodstvom generala Nikolaja Judeniča, jednog od najuspješnijih ruskih vojskovođa. Dana 11. veljače, ruske su postrojbe započele napad na Erzurum s južne strane preko planine Kop. Kada su ruske postrojbe probile turske linije na jugu te započele s napadom na ostale turske pozicije, pad grada činio se sigurnim. Treća turska armija ostavila je svoje oružje i opremu te napustila svoje položaje nakon ruskog ulaska u grad. Ukupno su Rusi zauzeli preko 1 000 topova te oko 10 000 turskih zatvorenika.

Nakon zauzimanja Erzuruma, vjerojatno najjače i najvažnije tvrđave u turskom carstvu, Rusi su imali prednost u borbi za Kavkaz. Nakon ove pobjede, uspjeli su zauzeti i kontrolirati sve ceste od Mezopotamije i Tabriza. Tako su kontrolirali cjelokupni dio zapadne Armenije.

Usred Boljševičke revolucije u Rusiji 1917. godine te primirja sa Središnjim silama, Erzurum je vraćen Turskoj. Vraćanje Erzuruma formalno je potpisano Ugovorom u Brest-Litovsku u ožujku 1918. godine.

Komentara 1

LU
Lujo123
10:05 17.02.2016.

Turci su i u Armeniji kao i tijekom cijele svoje sramotne povijesti (o čemu Merkelica ništa na žalost ne zna) napravili ogroman genocid i ostali nekažnjeni - za sada! Sve kaj su na prijevaru ukrali kad tad će morati vratiti, a prigoda (tak mi se vidi) bude uskoro kad se drznu počačkati ruskog medvjedića. E turci turci jade i bijedo!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije