Naslovnica

Sablja feldmaršala Boroevića i značke

Ne zna se kako je dospjela u Mađarski vojni muzej, Vojskovođi su je darovali njegovi podređeni časnici 2. prosinca 1916. godine
08. kolovoza 2011. u 00:00 0 komentara 67 prikaza
Sablja feldmaršala Boroevića i značke
Foto: Vojna povijest

U bogatoj zbirci oružja i militarije Mađarskog vojnog muzeja iz Budimpešte nalazi se više predmeta osobito zanimljivih hrvatskoj nacionalnoj povijesti. Riječ je o predmetima, poglavito oružju, vezanim za neke naše poznate povijesne osobe. Među njima se nalazi i sablja feldmaršala Svetozara Boroevića. Ne raspolažemo podacima kako je ova sablja dospjela u Mađarski vojni muzej, ali s obzirom na ono što piše na njoj, nema dvojbe da je riječ o sablji koju su Boroeviću darovali njegovi podređeni časnici 2. prosinca 1916. godine. Sablja nalikuje na regularnu sablju pješačkih časnika habsburške oružane sile iz druge polovine 19. i s početka 20. st. koja se obično naziva M.1861.

Ali za razliku od standardnih predmeta, ova je izrazito luksuzne izrade. Takve počasne sablje (Ehrensäbeln) nisu bile namijenjene praktičnoj uporabi, već je riječ o poklonima darivanima u različitim prigodama. Drška sablje je drvena, poprečno brazdana, s osam brazdi, presvučena ražinom kožom s krupnim zrncima te u brazdama umetnutom tordiranom srebrenom žicom uokvirenom glatkim žicama. Leđni okov drške je od željeza, ukrašen cizeliranim ukrasom lovorove grančice s pozlaćenim granulama lovorovih plodova.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.