Naslovnica

SAD povukao dron "Predator" koji je promijenio način ratovanja

"Dogodi se pat pozicija. U jednom trenutku politički efekt od ubijanja civilnih žrtava nadjača razlog zbog koje je poduzeta akcija"
13. ožujka 2017. u 15:52 6 komentara 10063 prikaza
Dron MQ-9
Foto: Wikimedia Creative Commons
Pogledajte galeriju 1/3

"Predator" je mrtav. Živio "Reaper". Umirovljenje poznatog drona MQ-1 "Predatora" koji će se povući iz službe u srpnju te će ga zamijeniti puno bolji MQ-9 "Reaper", omogućuje vojnim analitičarima da ponovno ocjene povijest oružja koje je povezano s vrlo niskim troškovima ratovanja te nanošenja velikog broja žrtava neprijatelju, piše Guardian.

"Postoji mišljenje u velikom dijelu američkog političkog sustava da su kampanje bespilotnim letjelicama više-manje jeftine, ali to nije istina", izjavio je Stephen Biddle, visoki dužnosnik za obrambenu politiku u Vijeću za vanjske odnose.

"Bespilotna letjelica General Atomicsa ušla je u upotrebu 1995. godine kao dron za izviđanje RQ-1. 1999. godine, dron je opremljen novim raketama "Hellfire" te je dobio novo ime - MQ-1. Postao je poznat kao "tihi ubojica". Prvi zadatak "Predatora" dogodio se najvjerojatnije u Afganistanu 2002. godine, ali nije korišten sve do 2004. godine kada je "droniran" talibanski vođa Nek Muhammad.

Nakon tog zadatka izvršeno je na stotine sličnih ciljanih pogubljenja, najviše u tajnosti, u Afganistanu, Iraku, Jemenu, Libiji, Siriji i Somaliji.

Prema Uredu za istraživačko novinarstvo, sveukupno se izvršilo 563 udara u Pakistanu, Somaliji i Jemenu tijekom dva mandata Baracka Obame, usporedivši s vladavinom George W. Busha pod kojim je izvršeno "samo" 57 udara. Poginulo je između 384 i 807 civila.

Prema analizi Micah Zenka u Vijeću za vanjske odnose, Donald Trump će, ako ovako nastavi, ostvariti najviše udara. Od njegove inauguracije 2. ožujka, Trump je odobrio najmanje 36 udara u 45 dana - što znači jedan napad dronom svakih 1.25 dana. Kontrasta radi, Zenko je izračunao kako je Obama odobrio jedan udar svakih 5.4 dana.

Dron MQ-9 | Autor : Wikimedia Creative Commons Foto: Wikimedia Creative Commons

Trump je odobrio tri "droniranja" u Jemenu, 20., 21. i 22. siječnja, 28. siječnja Navy SEAL postrojba je djelovala u Jemenu; jedan napad se dogodio i u Pakistanu 1. ožujka te više od 30 napada u Jemenu 2. i 3. ožujka te još jedan 6. ožujka.

Trumpova administracija još mora odrediti svoju politiku prema dronovima. Alyssa Sims iz udruge Nova Amerika izjavila je kako je Busheva administracija vodila politiku "personaliziranih udara" dok je Obamina administracija išla korak dalje te ciljala određene grupacije koje su bile povezane s terorističkim aktivnostima.

"Što se pronicljivije teroristi sakriju od napada, često će biti više civilnih žrtava, a to itekako povećava potencijal regrutacije novih članova", izjavio je Biddle te dodao: "Dogodi se pat pozicija. U jednom trenutku politički efekt od ubijanja civilnih žrtava nadjača razlog zbog koje je poduzeta akcija".

Međutim, navedeni razlozi nisu smanjili popularnost dronova u vojnom sektoru. Američko ratno zrakoplovstvo danas ima više otvorenih pozicija za upravljače dronova nego za bilo koju drugu pilotsku poziciju. S oko 1 000 upravljača dronova, danas su najveća pilotska branša nasuprot 889 pilota transportnih aviona C-17 te 803 pilota koji upravljaju borbenim avionima F-16.

Dron MQ-9 | Autor : Wikimedia Creative Commons Foto: Wikimedia Creative Commons

Nakon što je Bijela kuća potvrdila umiješanost američkih specijalnih postrojbi u zauzeću islamskog uporišta u Raqqi prošlog tjedna, fokus na učinkovitost dronova dolazi pod veliku sumnju. Prema Jamesu Lewisu iz Središta za strateške i međunarodne studije, pravi problem s dronovima nije cijena civilnih žrtava već lakoća kojom SAD krši "neovisnost" drugih zemalja. Iako je u većini slučaja Amerikancima dopušteno izvršavati tajne operacije, postoji percepcija javnosti kako SAD može letjeti diljem svijeta te udariti na bilo koga tko ne poštuje međunarodno pravo.

Unatoč slabom naoružanju od 90 kilograma te dosega od 1 600 kilometara, MQ-1 je potpuno promijenio način na koji SAD ratuje", izjavio je Lewis te dodao: "Svijest o činjenici da se operacije mogu izvršavati s udaljenog mjesta došla je s Predatorom".

Međutim, revolucija drona MQ-1 može se bolje opisati kao korak naprijed u stogodišnjoj želji da se poveća udaljenost između napadača i branitelja. Uz činjenicu da tehnologija bespilotnih letjelica postaje sve normalnija i jeftinija, najveće promjene u ratovanju koje je donio "Predator" će se tek vidjeti.

"MQ-1 i raketa postavljena na njega itekako je promijenio način na koji se SAD bori", izjavio je Lewis te dodao: "To je i dalje tehnologija koja je promijenila način na koji se ljudi bore, a mi više nemamo totalnu prednost".

>>Kina razvija dron koji će izbjegavati sustave protuzračne obrane!

>>Za 10 godina američki bombarderi neće moći probiti rusku protuzračnu obranu

Elipso

  • Poljanak:

    Obama je valjda zbog ubojstva ti civila dobio nobleleovu nagradu. Koji licemjerni svijet.

  • Toni 66:

    Samo Rusi spavaju umjesto da se ponašaju demokratski priznato i da svoje neprijatelje teroriste isto tako pametno međunarodno priznato riješavaju....

  • gravitacija:

    "Najviše u tajnosti, u Afganistanu, Iraku, Jemenu, Libiji, Siriji i Somaliji. " Kako bi bilo, recimo, englezi brane svoje interese u Nevadi ili Texasu pa roknu teroristu uz minimalne ljudske žrtve ili to naprave ne daj Bože Kinezi ili Iranci.