Naslovnica

Saveznici napali Siriju i Libanon

Kako bi osigurala da njemačka vojna pomoć ne dolazi kroz Siriju prema Iraku, Britanija je poduzela preventivne mjere.
08. lipnja 2016. u 15:14 0 komentara 1168 prikaza
Australci u Siriji
Foto: www.ww2australia.gov.au

Na današnji dan 1941. godine, britanske i francuske snage ušle su u Siriju i Libanon tijekom operacije "Exporter", piše History.

U svibnju je na vlast došao profašistički vođa Rašid Ali u Iraku te nije dopustio britanskim snagama ulaz u zemlju. Britanska se vojska slobodno mogla kretati po Iraku prema Anglo-iračkom ugovoru iz 1913. godine.

Britanija je ponovno vratila status quo nakon što je protjerala vođu Rašida i njegove sljedbenike iz zemlje. Kako bi osigurala da njemačka vojna pomoć ne dolazi kroz Siriju prema Iraku, Britanija je poduzela preventivne mjere. Uz australsku, indijsku te pomoć Slobodne francuske vojske, Britanija je napala Siriju i Libanon te se borila protiv francuskih višijevskih snaga koje su tada bile odane Hitleru. Otpor je trajao pet tjedana nakon kojega je potpisano primirje 14. srpnja; Saveznici su zagospodarili Sirijom i Libanonom. Među ozlijeđenima bio je i 26-godišnji vođa palestinskih dragovoljaca, Moše Dayan, čovjek koji će kasnije biti heroj u borbi za neovisnu židovsku državu. U toj je bitki izgubio oko.

>>Irak napao Kuvajt 1990. godine

>>Amerikanci i saveznici izvršili 28 zračnih napada u Siriji i Iraku

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.