Naslovnica

Sjevernokorejski samohodni top M-1978/M-1989 "Koksan"

Nepoznat široj javnosti, a nastao je kao produkt sjevernokorejske doktrine samodostatnosti te provođenja sveopće modernizacije Korejske narodne armije.
15. svibnja 2020. u 07:33 0 komentara 2137 prikaza
Foto: www.sajed.ir

Oružane snage Sjeverne Koreje (Korejska narodna armija) općenito ne raspolažu oružjima sofisticirane tehnologije, nego svoju konvencionalnu vojnu moć temelje na velikome broju primjeraka relativno zastarjeloga oružja tehnološke razine iz razdoblja hladnoga rata.

IZ NOVOG BROJA Američko-iranska konfrontacija ili dekapitacija kao (ne)efikasna protuteroristička strategija

Tehnološke nedostatke vlastitih konvencionalnih vojnih snaga Korejska narodna armija nadoknađuje količinom oružja u svome arsenalu. Jedno od takvih nisko-tehnoloških, ali vrlo ubojitih oružja je i samohodni top M-1978 „Koksan“ sjevernokorejske proizvodnje. Proizvodio se u pogonima tzv. Drugog strojarsko-industrijskog zavoda u sjevernokorejskome okrugu Songchon, a uvođenjem novoga modela (M1989) u operativnu upotrebu, obustavljena je proizvodnja M-1978.

Samohodni top M-1978 „Koksan“ bio je i ostao relativno nepoznat široj javnosti, a nastao je kao produkt sjevernokorejske doktrine samodostatnosti te nastojanja provođenja sveopće modernizacije Korejske narodne armije i njezina opremanja samohodnim topničkim oruđima. Dostupne informacije o M-1978 „Koksanu“, kao i o njegovoj modernijoj inačici M-1989, često su nepotpune, nepouzdane, pa čak i proturječne, što ne čudi s obzirom na to da je M-1978 proizveden u Sjevernoj Koreji, a Iran je jedina strana zemlja u kojoj se nalazi u operativnoj upotrebi.

Cijeli tekst pročitajte u novom broju VP-a koji je u prodaji od 5. svibnja 2020. 

IZ NOVOG BROJA Budućnost ratovanja IZ NOVOG BROJA Američko-iranski odnosi: od savezništva do tvrdokornog neprijateljstva ili puta u oružani sukob AGRESIJA Rezolucija Ujedinjenih naroda osudila kinesku agresiju na Koreju
 
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.