Naslovnica

Američko-iranska konfrontacija ili dekapitacija kao (ne)efikasna protuteroristička strategija

Međunarodnopravni stručnjaci u prijeporu su radi li se o zakonitome činu preventivne samoobrane od nesporne terorističke prijetnje ili nezakonitomu činu agresije.
11. veljače 2020. u 07:32 1 komentara 316 prikaza
Foto: Truthdig

U pokušaju ostvarenja strateških interesa Amerikanci nastavljaju s uporabom strategije dekapitacije. U jutarnjim satima 3. siječnja 2020. Amerikanci su u Bagdadu udarom besposadnih letjelica ubili iranskoga generala Qasema Soleimanija.

NOVA KNJIGA Terorizam na sportskim objektima

Nakon samo dva mjeseca u besprijekorno pripremljenoj i izvedenoj obavještajno-vojnoj operaciji ubijen je još jedan islamski/islamistički lider iz korpusa američkih bliskoistočnih neprijatelja. Dana 26. listopada 2019. američke specijalne postrojbe „Delta Force“ u pomno planiranoj, obavještajno kvalitetno, pravodobno i točno utemeljenoj te besprijekorno izvedenoj operaciji, upale su u skrovište lidera Islamske države Abu Bakra al-Baghdadija. U paravojnoj tajnoj akciji, kodnoga imena „Kayla Mueller Operation“ (nazvane u čast Kayle Jean Mueller, američke humanitarke koja se od 2013. do 2015. godine nalazila u zatočeništvu Islamske države u kojemu je ubijena), Abu Bakr al-Baghdadi je eliminiran.

Suočen s likvidacijom američkih specijalaca, poginuo je detonirajući samoubilački prsluk. Naznačeni su slučajevi empirijska potvrda da države u odgovoru na terorizam, državni ili nedržavni, koriste identične metode: likvidacije terorista. To se događa kao samodostatna strategija „ciljanoga ubijanja“ („targeted killing“) ili kao dio širih tajnih akcija („covert actions“). Pritom je riječ o likvidacijama terorista generalno ili pak likvidacijama čelnika organizacija kao konstitutivnih elemenata strategija dekapitacije („decapitation“). Stručnjaci se slažu da se strategije dekapitacije („odrubljenje glave“) odnose na eliminaciju lidera (terorističkih) organizacija. Dekapitacija, uz ubijanje lidera terorističkih organizacija, može uključivati i njihova uhićenja.

Cijeli tekst pročitajte u novom broju VP-a koji je u prodaji od 5. veljače 2020.   

IZ NOVOG BROJA Hrvatska u mirovnim vojnim misijama: doprinos međunarodnoj sigurnosti ili nacionalni rizik IZ NOVOG BROJA Budućnost ratovanja IZ NOVOG BROJA Dekapitacija kao (ne)efikasna protuteroristička strategija
 
  • Važna obavijest

    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • hinev21183:

    Google sada plaća od 17000 do 22000 USD mjesečno za rad putem interneta od kuće. Pridružio sam se ovom poslu prije 2 mjeseca i zaradio sam 20544 dolara u prvom mjesecu na ovom poslu. Mogu reći da mi se život ... prikaži još! promijenio-potpuno na bolje! Provjeri što radim ..... Provjerite ovdje == ►► WwW­­.­­Dollars7­­.­­CoM