IZ NOVOG BROJA

Škot Martin - ratni i poratni vojnički put Martina Cruickshanka

Martin Cruickshank
18.12.2020.
u 08:21

Martin Cruickshank odlučio je u proljeće 1992. istupiti iz redova Samostalnoga voda iz Sesvetskoga Kraljevca, koji se u međuvremenu priključio u sastav 83. bataljuna.

Nakon što je početkom siječnja 1992. godine potpisano Sarajevsko primirje, u Hrvatskoj su jenjala borbena djelovanja. To je omogućilo snagama Jugoslavenske narodne armije (JNA) da se, u skladu s odredbama mirovnoga sporazuma, nastave organizirano izvlačiti s hrvatskoga teritorija, pri čemu su izvlačili i značajne količine naoružanja na područje susjedne Bosne i Hercegovine (BiH).

No unatoč potpisivanju Sarajevskoga sporazuma o prekidu vatre, veći dio ugroženih krajeva Hrvatske i dalje je trpio česte napade topništvom, koji su donosili golema razaranja i stradavanja, posebno civilnoga stanovništva. Pješačke borbe svedene su na povremene okršaje nižega intenziteta te je postupno rat u Hrvatskoj ušao u pasivnu fazu. Situacija na vinkovačkoj bojišnici i dalje je bila nesigurna, zbog čega je veći dio postrojbi 83. samostalnog zagrebačkog bataljuna HV-a sve do kasnoga proljeća 1992. godine držao položaje na toj bojišnici. Procijenivši da je rat u Hrvatskoj ušao u dugotrajnu pasivnu fazu, u kojoj se zbog primirja neće izvoditi borbene aktivnosti većih razmjera, Martin Cruickshank odlučio je istupiti iz redova Samostalnoga voda iz Sesvetskoga Kraljevca, koji se u međuvremenu priključio u sastav 83. bataljuna.

Cijeli tekst pročitajte u novom broju VP-a koji je u prodaji od 5. prosinca 2020. 


 

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije