Naslovnica

Muzej Domovinskoga rata u Splitu

Muzej je osnovan 20. listopada 2017., a osnivač ustanove je Grad Split.
12. studenoga 2020. u 12:34 0 komentara 231 prikaza
Foto: Matej Gabrilo

Muzej Domovinskoga rata u Splitu specijalizirani je povijesni muzej koji obrađuje Domovinski rat u razdoblju od 1990. do 1995. godine, događaj od povijesne važnosti za Republiku Hrvatsku.

IZ NOVOG BROJA Operacija Peruća spriječila katastrofu

Svojom građom i muzejskim konceptom želi prikazati Domovinski rat na prostoru od južnih padina Velebita do područja Južnoga bojišta (teritorij Zbornoga područja Split), a usporedno s time prikazat će se ključni događaji i vojne operacije iz ostalih dijelova Hrvatske koji su bili zahvaćeni ratom i ratnim stradanjima, a sve kako bi se dobila potpuna i zaokružena slika ratnih događaja iz Domovinskoga rata. Muzej je osnovan 20. listopada 2017., a osnivač ustanove je Grad Split. Do danas Muzej djeluje u atomskome skloništu na adresi Poljička cesta 39.

Povijest osnivanja

Do 2015. godine postojalo je više inicijativa koje su imale cilj osnivanje ustanove kojom bi se odala počast poginulim hrvatskim braniteljima i trajno očuvala uspomena na ratna događanja iz Domovinskoga rata u Splitu i Dalmaciji. Spominjala se ideja spomen-sobe, postava u sklopu jednoga od postojećih muzeja te sam muzej. Međutim, nijedna ideja nije realizirana.

Cijeli tekst pročitajte u novom broju VP-a koji je u prodaji od 5. studenoga 2020. 

DOMOVINSKI RAT Krvavi Uskrs na Plitvicama 1991. IZ NOVOG BROJA Minsko-eksplozivna sredstva IZ NOVOG BROJA Ozljani u obrani domovine - ratni put 3. bojne 129. brigade HV-a
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.