HRVATSKA VOJSKA

Službeni posjet generala Dempseyja MORH-u i Oružanim snagama RH

Dempsey
Foto: OSRH
23.09.2014.
u 19:10

– MRAP vozilima osigurat ćemo za pripadnike Oružanih snaga balističku i protuminsku zaštitu, čime ćemo povećati operativnu sigurnost i zaštitu tijekom provedbe zadaća. Sve vas, pripadnike Oružanih snaga Republike Hrvatske, pozivam da ovu potporu pretvarate u konkretne sposobnosti, koje ćemo pokazati u operacijama potpore miru, ali i pomažući građanima naše zemlje – naglasio je general Lovrić.

Ministar obrane RH Ante Kotromanović i načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH general zbora Drago Lovrić primili su danas, u ponedjeljak, 22. rujna 2014., u službeni posjet načelnika Združenog stožera Oružanih snaga SAD-a generala Martina E. Dempseya u sjedištu Ministarstva obrane RH u Zagrebu – prenosi MORH.

Ministar obrane Ante Kotromanović je u ime predsjednika RH i vrhovnog zapovjednika Oružanih snaga RH Ive Josipovića uručio generalu Dempseyju odlikovanje Reda kneza Trpimira s ogrlicom i Danicom, koje se dodjeljuje za izniman doprinos neovisnosti, cjelovitosti i međunarodnom ugledu Republike Hrvatske, za izgradnju Hrvatske i razvitak odnosa Hrvatske i drugih zemalja.  

Ministar je zahvalio generalu Dempseyju za kontinuiranu potporu koju SAD pružaju Oružanim snagama RH, naglasivši da su Sjedinjene Američke Države uvijek bile važan strateški partner Hrvatskoj u svim važnim povijesnim trenucima, od proglašenja nezavisnosti početkom 90-ih, prilikom oslobađanja okupiranih dijelova zemlje 1995. godine, zatim 2009., kada je Hrvatska ušla u NATO, pa sve do ulaska u Europsku uniju 2013. godine. – Danas imamo izvrsne bilateralne odnose temeljene na savezništvu i obrambenim snagama, te rame uz rame dijelimo odgovornost za izgradnju globalne sigurnosti u regiji i u svijetu –rekao je ministar Kotromanović, dodavši kako je dolazak generala Dempseyja u RH priznanje svim časnicima, dočasnicima i vojnicima za njihov dugogodišnji trud i rad.  

General Dempsey zahvalio je ministru Kotromanoviću na uručenom odlikovanju, naglasivši kako je to priznanje stotinama tisuća američkih vojnika koji su rame uz rame zajedno služili s hrvatskim vojnicima u brojnim misijama, od Afganistana do Kosova. – Hrvatska je snažan, pouzdan i vjerodostojan partner i stabilna platforma za ostatak regije – rekao je Dempsey i izrazio želju da se taj partnerski odnos ne samo nastavi nego i osnaži. Također, general Dempsey je čestitao Hrvatskoj na velikom napretku koji je ostvarila od osamostaljenja do danas. – Ušli ste u NATO i Europsku uniju i to je zaista upečatljivo i mi Amerikanci ponosni smo što smo dio toga – zaključio je general Dempsey. 

U vojarni "Croatia" u Zagrebu general Dempsey je uz ministra Kotromanovića, generala Lovrića i američkog veleposlanika u RH Kennetha Mertena prisustvovao službenoj primopredaji vozila tipa M-ATV i MRAP, koje je vlada SAD-a donirala Republici Hrvatskoj.

Ministar Kotromanović rekao je da će se današnjim preuzimanjem 212 MRAP vozila dodatno ojačati i osnažiti hrvatske Oružane snage te da će se nastaviti dobra suradnja dviju zemalja.

– Kao članica saveza bit ćemo odgovorni i ozbiljni i dalje ćemo nastaviti razvijati naše sposobnosti – zaključio je Kotromanović.

Načelnik Glavnog stožera, general zbora Drago Lovrić zahvalio je generalu Dempseyju i Sjedinjenim Američkim Državama na vrijednoj donaciji i na svim oblicima potpore koju SAD pruža Oružanim snagama RH. 

– MRAP vozilima osigurat ćemo za pripadnike Oružanih snaga balističku i protuminsku zaštitu, čime ćemo povećati operativnu sigurnost i zaštitu tijekom provedbe zadaća. Sve vas, pripadnike Oružanih snaga Republike Hrvatske, pozivam da ovu potporu pretvarate u konkretne sposobnosti, koje ćemo pokazati u operacijama potpore miru, ali i pomažući građanima naše zemlje –naglasio je general Lovrić.

General Dempsey istaknuo je važnost suradnje i partnerstva između dviju zemalja. – Važno je povjerenje i sposobnosti koje međusobno gradimo – rekao je general Dempsey. Također, naglasio je da će ova vozila pomoći hrvatskim vojnicima da budu još bolje zaštićeni u mirovnim misijama i operacijama. – Štiteći njih, štitimo naš savez i obje naše zemlje – zaključio je general Dempsey.

Američki veleposlanik u RH Kenneth Merten rekao je kako je dobra suradnja između Republike Hrvatske i Sjedinjenih Američkih Država omogućila ovaj vrijedan projekt, te naglasio važnost zajedništva između dviju zemalja.

Američka vlada donijela o odluku o donaciji 212 MRAP (Mine Resistant Ambush Protected Vehicle) vozila, što uključuje 162 vozila tipa M-ATV (borbena terenska vozila), 20 vozila tipa MRAP HAGA (sanitetska vozila), te 30 vozila tipa MRAP MaxxPro.

Donirana vozila bit će raspoređena u postrojbe hrvatske kopnene vojske, Zapovjedništva za potporu i u Bojnu za specijalna djelovanja te će postupno zamijeniti postojeća TAM vozila.

MRAP vozila izgrađena su kako bi izdržala balističke udare, eksplozivne mine, improvizirane eksplozivne naprave i druge prijetnje.

>>Treća skupina doniranih MRAP vozila stigla u riječku luku

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije