Naslovnica

Smrt za zemlju u kojoj nemaš prava

Iako se većinom odigrava u današnje doba, „Da 5 Bloods“ vuče snažne poruke iz prošlosti o pravima Afroamerikanaca i Vijetnamskomu ratu u možda najboljem filmu Spikea Leeja dosad.
29. srpnja 2020. u 07:36 0 komentara 775 prikaza
Foto: Netflix

Prethodni mjesec obilježili su masovni prosvjedi u SAD-u zbog rasističkoga ubojstva Afroamerikanca i sve nas podsjetili na rasnu netrpeljivost i borbu za građanska prava koja u SADu kao da nikad nije ni prestala.

AI POVIJEST NA FILMU Afrička »idila«

Opet se piše o Martinu Lutheru Kingu i Malcolmu X-u kao da su i dalje živi, a propitkivanje nepravde koju trpe Afroamerikanci u Americi ponovno je stiglo u središte pozornosti. Javnoj raspravi priključio se u gotovo savršeno vrijeme novi film Spikea Leeja „Da 5 Bloods“. Spike Lee je afroamerički redatelj poznat po provokativnim filmovima u kojima kritizira rasizam i američku rasnu politiku, a u svome najnovijem filmu dotaknuo se zanimljivoga odnosa između

afroameričke zajednice i Vijetnamskoga rata. „Da 5 Bloods“ smješten je u moderno doba i prati pet afroameričkih veterana Vijetnamskoga rata koji se vraćaju u Vijetnam pronaći tijelo svoga davno preminuloga zapovjednika i zakopano zlato.

S „flashbackovima“ na Vijetnamski rat i arhivskim snimkama pokreta za građanska prava, Lee je napravio zanimljiv film prožet propitkivanjem odnosa Amerike prema Vijetnamskome ratu i njegovim veteranima te posebno uloge Afroamerikanaca u ratu u koji nisu htjeli ići za državu u kojoj nisu imali prava.

Cijeli tekst pročitajte u novom broju VP-a koji je u prodaji od 5. srpnja 2020. 

Afričke borbe za neovisnost Povijest na filmu Afričke borbe za neovisnost Aleksandar Veliki Roberta Rossena Povijest na filmu Aleksandar Veliki Roberta Rossena Film "Mihail Viteazul" - rumunjski "Braveheart" Povijest na filmu Film "Mihail Viteazul" - rumunjski "Braveheart"
 
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.