RATNA OPREMA

"Sotonska bojna kola" – sovjetski helikopter koji je i danas u upotrebi

Mi-24
Foto: Youtube Screenshot
1/3
22.11.2016.
u 15:29

Prvi je put poletio 19. rujna 1969. te se upotrebljava već četrdesetak godina

Mil Mi-24, kodno ime NATO saveza "HIND", nešto je više od helikoptera. Danas je to jedan od najjačih ruskih borbenih sustava, piše WHO.

Upotrebljava se kao oklopljeni borbeni helikopter, ali i za transport postrojbi. Prvi je put poletio 19. rujna 1969. te je u upotrebi već četrdesetak godina. Poboljšavan je tijekom godina te je još u aktivnoj službi. Zašto se neprijatelji plaše helikoptera Mi-24?

Snažan je

Ovaj vrstan helikopter kompletno je oklopljen te može pretrpjeti napad iz svih smjerova. Kokpit ima neprobojna stakla i ojačan je titanijem kako bi se još učinkovitije zaštitila posada. Jedan je od najbržih helikoptera na nebu. Zbog aerodinamike podvozje se može uvlačiti unutra. Helikopter je nekoliko puta rušio brzinske rekorde. Letio je čak 1000 kilometara tijekom zatvorenog testiranja. Rekord je postavljen 13. kolovoza 1975. godine, a od tada nije srušen.

Foto: Armaholic

Srušio je rekord helikopterske brzine 1978. leteći 368,4 kilometara na sat na 15 i 25 kilometara udaljenosti. Rekord je srušen 1986. godine.

Aktivna služba

Helikopter je sudjelovao u svim većim sukobima u kojima je sudjelovao Sovjetski Savez ili današnja Rusija. Nakon što je Sovjetski Savez promijenio stranu u Ogadenskom ratu, sudjelovao je u zračnim i kopnenim napadima.

Velike bitke

Sovjetsko-afganistanski rat (1979. – 1989.)

Sovjetski Savez poslao je veliki broj helikoptera Mi-24, ali prema izvještajima brojevi itekako variraju. Nekad tajni izvještaj CIA-e navodi da je bilo 85 helikoptera na početku rata te 120 helikoptera godine 1985. Drugi izvori govore kako je bilo više od 250 helikoptera. Zbog takvih izvještaja postalo je jasno da helikopteri igraju vrlo važnu ulogu u Sovjetskim zračnim snagama te je lokalno stanovništvo dalo nadimak ovome helikopteru Shaitan-Arba, što u prijevodu znači sotonska bojna kola.

Foto: Wikimedia CC

Iračko-iranski rat

Tijekom iračko-iranskog rata, Mi-25 (licencirana verzija Mi-24 za izvoz) sudjelovao je u borbama uz francuske helikoptere Gazela. Činili su ubojit par. Mi-25 započinjao je bitke svojom impresivnom vatrenom moći dok su Gazele napadale oklopljena vozila protutenkovskim (HOT) raketama. Iako su jako brzi i oklopljeni, jedan Mi-25 je srušen te postavljen za prikaz u muzeju u Teheranu.

>>Sovjetski protunapad kod Staljingrada

>>Sovjetski svemirski pas

Ključne riječi

Komentara 33

Avatar Zvjerko10
Zvjerko10
23:51 22.11.2016.

Rusko naoružanje je ružno i staro, ali itekako funkcionalno i učinkovito i nakon 40 godina rada. Koji američki helikopter proizveden kad i Mi-24 još uopće leti, a kamoli da sudjeluje u borbi? Zapad (pogotovo Ameri) troši enormna sredstva na razvoj naoružanja sa sumnjivim rezultatima dok Rus samo poboljšava svoje učinkovito oružje. Svi se smiju ruskom nosaču aviona na dizelski pogon, ali Rusi vjerojatno znaju zašto ga još koriste. Tako su se svi smijali i ruskim radio uređajima koji su koristili lampe kada je cijeli zapad koristio tranzistore. Osmjeh im se malo zaledio kada su shvatili da lampe, za razliku od tranzistora bez problema rade nakon elektromagnetnog impulsa nakon udara nuklearne bombe. AK je još uvijek najbolja puška na svijetu, a gdje su zapadni proizvođači? Gdje su nestali američki avioni iz Sirije kada su Rusi dovukli S-400?

DU
Deleted user
03:12 23.11.2016.

najace oruzje je covijek koji ima muda,sve ostalo su bajke za malu djecu ,nijedan rat se nije dobio ako nije na tlo zagazio covjek sa mudima i zabio zastavu u sveto tlo

Avatar nemam-pojm@
nemam-pojm@
11:54 23.11.2016.

Izuzetan stroj, iskustva iz ll. sve.rata gdje su djelomično oklopljeni jurišni avioni iljusin Ulijevali samopouzdanje pilotima da ulaze u rizičnije borbe su se pokazale predanošću. Isti avioni su imali djelimično uvučene točkove, pa se moglo sletjeti oštećen. Hind je poo istom konceptu postao jurišna krstarica. Hrvatska ih je imala službeno 16 i za operaciju oslobađanja Podunavlja planirano je da budu nosioci potpore prodoru

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije