NA DANAŠNJI DAN

Srušen poznati francuski pilot Roland Garros

Rat
Foto: Wikimedia CC
18.04.2017.
u 13:05

Navedenom je napravom Garros u proljeću 1915. srušio izviđački zrakoplov Albatross, a 1. travnja 1915. godine srušio je još četiri zrakoplova

Na današnji dan 1915. godine, član njemačke garde za obranu željeznice (Bahnschutzwache) srušio je poznatog francuskog pilota Rolanda Garrosa u trenutku njegovog leta iznad njemačkih položaja u Flandriji, piše History.

Garros koji je rođen 1882. godine,već je tada bio priznat u svijetu kao iskusni praktičar zrakoplovnih akrobacija te prvi francuski pilot koji je letio iznad Sredozemnog mora. Također je bio i dvostruki pobjednik zračnih utrka Pariz-Madrid te Pariz-Rim dok je bio testni pilot za Morane-Saulnier, tvrtku koja je proizvodila zrakoplove. Nakon toga, Garros je srušio i rekord najvišeg leta od čak 4250 metara. Kada je rat izbio u Europi, poslan je u Francusko ratno zrakoplovstvo "L’Aviation Militaire" na Zapadnom bojištu.

Krajem 1914. godine, Garros se na dopustu iz vojske vratio u tvornicu Morane-Saulnier kako bi radio s Raymondom Saulnierom na napravi koja će omogućiti pilotu da sa strojnicom puca kroz propeler. Navedenom je napravom Garros u proljeću 1915. srušio izviđački zrakoplov Albatross, a 1. travnja 1915. godine srušio je još četiri zrakoplova.

Garrosov let završio je 18. travnja. Ovako su opisali Nijemci taj dan: "S juga nam se približavao vlak na željezničkoj pruzi Ingelmunster-Kortrijk. Ubrzo je avion krenuo u naglo poniranje te je izbacio bombu na vlak. Nakon što je poletio nazad prema oblacima, zapucali smo na njega na stotinjak metara visine. Ubrzo je avion počeo ponirati prema Hulsteu."

Njemački je metak navodno pogodio cijev za dotok goriva. Nakon što je Roland zapalio avion te pobjegao, ubrzo su i on i avion zarobljeni od strane Nijemaca. Kasnije je Garros pobjegao iz zarobljeništva te se pridružio Francuskom ratnom zrakoplovstvu. Poginuo je u bitki kod Vouziersa 5. listopada 1918. godine te je zapamćen kao jedan od najvećih francuskih ratnih heroja. Teniski stadion u Parizu nosi njegovo ime. 

Od sredine 1915. do sredine 1916. godine, njemački su zrakoplovi Fokker bili strah i trepet nebesa - srušili su više od 1000 savezničkih zrakoplova.

>>Može li njemačka vojska obraniti Europu?

>>SAD povukao dron "Predator" koji je promijenio način ratovanja

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije