NA DANAŠNJI DAN

SSSR izbačen iz Lige Naroda

Rat
Wikimedia CC
14.12.2016.
u 15:57

Njemačka i Japan su dobrovoljno napustili Ligu 1933. godine, a Italija je napustila 1937. godine.

Na današnji dan, Liga Naroda, preteča današnjih Ujedinjenih Naroda koja je osnovana krajem Prvoga svjetskog rata, izbacila je Sovjetski Savez zbog njihove invazije na Finsku koja je započela 30. listopada, piše History.

Iako je Liga Naroda bila projekt predsjednika Woodrowa Wilsona, SAD se nikada nije pridružio. Izolacionisti Senata koji se nisu htjeli pridružiti zbog uplitanja u Prvome svjetskom ratu vjerovali su da je rat u Europi zapravo više bio vrsta europskog građanskog rata nego nešto što je prekinula američka intervencija. Liga također nije pomogla pri sprječavanju njemačke remilitarizacije kojom je Njemačka kršila Versailleski ugovor, dokument koji je označavao sve što Njemačka mora poštivati nakon primirja na kraju Prvoga svjetskog rata.

Njemačka i Japan su dobrovoljno napustili Ligu 1933. godine, a Italija je napustila 1937. godine.

Prvi puta se pokazalo da Rusija ima imperijalističke namjere prilikom okupacije istočne Poljske u rujnu 1939. godine; tzv. intervencija kako bi se zaštitila ruska "braća po krvi" Ukrajinci i Bjelorusi koje su tada navodno Poljaci mučili. Litva, Latvija i Estonija su natjerane da potpišu ugovore o "zajedničkoj pomoći" koji su zapravo bili pogodni samo za SSSR koji je tako imao pomorske i zračne baze u tim državama. Međutim, invazija na Finsku koja je bila klasičan čin agresije naljutila je cijeli svijet. Predsjednik Roosevelt, iako saveznik SSSR-a, osudio je invaziju te natjerao Sovjete da se povuku sa svjetskog sajma u New Yorku. Nakon toga je i Liga Naroda izbacila SSSR iz svog članstva.

>>Američki sustav obrane AEGIS vs. ruska supersonična raketa KH-31

>>Britanija ipak neće slati rakete Estoniji

Komentara 1

RA
rankovic
17:38 14.12.2016.

sssr bio je primoran u ugovor sa nemcima,jer mu je prijetilo da če imata dva fronta, na dalekom istoku, gde su bili u mandžiriji japanci jaki, a sssr trebao je prebaciti divizije iz dalekog istoka u europu, staljin razmišljao je racionalno, trebao je mir na zapadu, pa mu je poslužila poljska kao obrambeni prostor ali njemci su ga sjebali u tački, gde je bio osjetljiv, u njegovoj sumnjičavosti, gdje su mu "pomogli", da se liši najsposobnijih generala

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije