Naslovnica

SSSR izbačen iz Lige naroda

Iako je predsjednik Roosevelt bio "saveznik" SSSR-a, osudio je invaziju
13. prosinca 2017. u 19:34 0 komentara 690 prikaza
Foto: Cambridge University Press

Na današnji dan, Liga naroda, međunarodna organizacija za očuvanje mira koja je osnovana na kraju Prvoga svjetskog rata, izbacila je SSSR-a zbog sovjetske invazije na Finsku 30. listopada, piše History.

Iako je Ligu naroda, u najmanju ruku, smislio predsjednik Woodrow Wilson, SAD koje su trebale biti u Izvršnom vijeću, nikada nisu pristupile. Izolacionisti iz Senata koji su bili zgroženi američkom intervencijom u Prvome svjetskom ratu vjerovali su kako je taj rat više bio europski građanski rat nego svjetski rat.

UVODNIK NOVOG BROJA Waffen-SS kod Kurska i na rijetko viđenim fotografijama NARA-e

Iako je Liga naroda stvorena kako bi se prevenirao još jedan "Veliki rat", nije uspjela zaštititi Kinu od japanske invazije ili Etiopiju od talijanske invazije. Liga je također bila bespomoćna u sprječavanju njemačkog ponovnog naoružavanja koje je bilo izravno kršenje Versailleskog ugovora - ugovora kojim je završen Prvi svjetski rat te kojima su postavljeni uvjeti koje poražene zemlje moraju ispuniti.

Njemačka i Japan su se dragovoljno povukli iz Lige naroda 1933. godine, a Italija je napustila Ligu naroda 1937. godine. Prave, imperijalne ambicije SSSR-a bile su jasne nakon sovjetske okupacije istočnog dijela Poljske u rujnu 1939. godine kako bi zaštitili "braću po krvi" - Ukrajince i Bjeloruse koje su navodno Poljaci napadali. Litva, Latvija i Estonija su bile natjerane da potpišu ugovore o međusobnom pomaganju kako bi SSSR mogao koristiti pomorske i zračne baze u tim državama. Međutim, tek je sovjetska invazija na Finsku potakla svjetsku javnost na reakciju.

Iako je predsjednik Roosevelt bio "saveznik" SSSR-a, osudio je invaziju te natjerao Sovjete da se povuku sa svjetskog sajma u New Yorku. Jedan od posljednjih poteza Lige naroda bio je izbacivanje SSSR-a.

 

NA DANAŠNJI DAN Sjedinjene Američke Države objavile rat Japanu!
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.