NA DANAŠNJI DAN

SSSR žestoko napao okupiranu japansku Mandžuriju

histclo.com
08.08.2017.
u 14:55

Japan se nije brinuo o Sovjetskom Savezu jer je tada SSSR bio zaokupljen Nijemcima na Istočnom bojištu.

Na današnji dan 1945. godine, Sovjetski Savez je i službeno objavio rat Japanu. Uskoro je oko milijun sovjetskih vojnika krenulo u tadašnju okupiranu Mandžuriju na sjeveroistoku Kine kako bi snažno porazili oko 700.000 japanskih vojnika, piše History.

Bacanje atomske bombe na Hirošimu od strane Amerikanaca tada nije polučilo željeni uspjeh - bezuvjetnu predaju Japana. Polovica japanskog unutarnjeg kabineta, pod nazivom Vrhovno ratno vijeće, nije se htjelo predati bez jamstva budućnosti Japana i pozicije tadašnjeg cara, Hirohita. Jedini japanski civili koji su znali o velikom razaranju bili su ili mrtvi ili teško ranjeni.

Japan se nije brinuo o Sovjetskom Savezu jer je tada SSSR bio zaokupljen Nijemcima na Istočnom bojištu. Japanska vojska je vjerovala da se neće boriti sa Sovjetskim Savezom do proljeća 1946. godine. Ubrzo su ih Sovjeti iznenadili invazijom na Mandžuriju. Napad je bio itekako snažan. Od 850 japanskih vojnika kod Pingyanchena, u dva dana poginulo je 650. Uskoro je i car Hirohito zahtijevao od njegovog ratnog vijeća da ponovno razmotri predaju. Uskoro se situacija počela mijenjati.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije