Naslovnica

SSSR žestoko napao okupiranu japansku Mandžuriju

Japan se nije brinuo o Sovjetskom Savezu jer je tada SSSR bio zaokupljen Nijemcima na Istočnom bojištu.
08. kolovoza 2017. u 14:55 0 komentara 2001 prikaza
Foto: histclo.com

Na današnji dan 1945. godine, Sovjetski Savez je i službeno objavio rat Japanu. Uskoro je oko milijun sovjetskih vojnika krenulo u tadašnju okupiranu Mandžuriju na sjeveroistoku Kine kako bi snažno porazili oko 700.000 japanskih vojnika, piše History.

Bacanje atomske bombe na Hirošimu od strane Amerikanaca tada nije polučilo željeni uspjeh - bezuvjetnu predaju Japana. Polovica japanskog unutarnjeg kabineta, pod nazivom Vrhovno ratno vijeće, nije se htjelo predati bez jamstva budućnosti Japana i pozicije tadašnjeg cara, Hirohita. Jedini japanski civili koji su znali o velikom razaranju bili su ili mrtvi ili teško ranjeni.

Japan se nije brinuo o Sovjetskom Savezu jer je tada SSSR bio zaokupljen Nijemcima na Istočnom bojištu. Japanska vojska je vjerovala da se neće boriti sa Sovjetskim Savezom do proljeća 1946. godine. Ubrzo su ih Sovjeti iznenadili invazijom na Mandžuriju. Napad je bio itekako snažan. Od 850 japanskih vojnika kod Pingyanchena, u dva dana poginulo je 650. Uskoro je i car Hirohito zahtijevao od njegovog ratnog vijeća da ponovno razmotri predaju. Uskoro se situacija počela mijenjati.
Rusija šalje vojsku na sirijsko-izraelsku granicu UVODNIK NOVOG BROJA Prvi put o austrougarskim utvrdama u Hercegovini
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.