Naslovnica

Stigla je nova zapovijed: "Bombardirajte Pearl Harbor!"

Iako su službeni pregovori između američkog tajnika i japanskog kolege bili u tijeku, Hideki Tojo, ministar rata koji će uskoro postati premijer nije se htio povući s okupiranog područja.
03. studenoga 2017. u 12:23 0 komentara 1638 prikaza
Foto: Wikimedia CC

Na današnji dan 1941. godine, kombinirana Japanska flota primila je prvu tajnu zapovijed: "Za 34 dana, Pearl Harbor će se bombardirati uz Mayalu, Nizozemsku istočnu Indiju i Filipine, piše History.

Odnos između SAD-a i Japana je bio sve lošiji od japanske okupacije Indokine 1940. godine te napada na Filipine koji su tada bili američki protektorat. Japanci su okupirali i pomorsku bazu Cam Ran, petnaestak kilometara od Manile. Američki odgovor bio je snažan - zaplijenjena je cjelokupna japanska imovina u SAD-u te je zatvoren Panamski kanal za japansko brodovlje. U rujnu 1941. godine Roosevelt je zaprijetio ratom ako Japan prisvoji još više teritorija u jugoistočnoj Aziji ili južnom dijelu Pacifika.

Japanska vojska je tada već dugo dominirala japanskim inozemnim odnosima. Iako su službeni pregovori između američkog tajnika i japanskog kolege bili u tijeku, Hideki Tojo, ministar rata koji će uskoro postati premijer nije se htio povući s okupiranog područja. Također je shvatio američki ultimatum te se pripremio da se SAD napadne prvi u japansko-američkom sukobu - bombardiravši Pearl Harbor.

NA DANAŠNJI DAN Marinci odbili teški napad kod Da Nanga AKTUALNO Vojni piloti u Bugarskoj ne žele letjeti starim avionima MiG-29
 
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.