Naslovnica

Strašna klaustrofobija u njemačkim podmornicama

Dana 19. srpnja 1918. godine, "Unterseeboot 110" napala je trgovački konvoj u Sjevernom moru blizu grada Hartlepoola. Uskoro su saveznički brodovi dubinskim bombama natjerali podmornicu da iziđe na površinu.
22. rujna 2015. u 15:15 1 komentara 3698 prikaza
Podmornica
Foto: TYNE & WEAR ARCHIVES & MUSEUMS
Pogledajte galeriju 1/20

Tijekom Prvoga svjetskog rata, Njemačka je imala flotu od 351 podmornice - "unterseeboota", ili kako Englezi nazivaju njemačke podmornice - "U-boats". Tom je flotom Njemačka trebala voditi podmornički rat protiv savezničkog brodovlja, piše Mashable.

Tijekom velike britanske mornaričke blokade, Nijemci su odgovorili tako da su 4. veljače 1915. godine objavili ratnu zonu oko britanskog otočja. Dok su podmornice imale male šanse protiv britanskih ratnih brodova, trgovački i civilni brodovi bili su itekako dobra meta za torpeda.

Potapanje "civilnih" brodova kao što je R.M.S. Lusitanija, bio je jedan od razloga američkog ulaska u rat na savezničkoj strani.

Dana 19. srpnja 1918. godine, "Unterseeboot 110" napala je trgovački konvoj u Sjevernom moru blizu grada Hartlepoola. Uskoro su saveznički brodovi dubinskim bombama natjerali podmornicu da iziđe na površinu. Uskoro se H.M.S. Garry zabio te torpedirao podmornicu te je tako potopio. Kasnije iste godine podmornica je prevezena u remontno brodogradilište tvrtke Hunter Wigham Richardson u Engleskoj kako bi se vratila u funkciju. Ove nam slike prikazuju složen i zbijen prostor unutar podmornice. Fotografije su nastale 11. studenoga prije nego što je podmornica rastavljena te prodana.

Podmornica | Autor : TYNE & WEAR ARCHIVES & MUSEUMS Foto: TYNE & WEAR ARCHIVES & MUSEUMS

Podmornica | Autor : TYNE & WEAR ARCHIVES & MUSEUMS Foto: TYNE & WEAR ARCHIVES & MUSEUMS

Podmornica | Autor : TYNE & WEAR ARCHIVES & MUSEUMS Foto: TYNE & WEAR ARCHIVES & MUSEUMS

Ostale slike pogledajte u galeriji.