Naslovnica

Sukob Armije BiH i HVO-a u Žepču

Početkom srpske agresije 1992. godine HVO Žepče ne samo da brani Komušinu nego aktivno sudjeluje u obrani Maglaja i Zavidovića.
10. lipnja 2019. u 11:51 1 komentara 5389 prikaza
Foto: Wikimedia Commons

Početkom srpske agresije 1992. godine HVO Žepče ne samo da brani Komušinu nego aktivno sudjeluje u obrani Maglaja i Zavidovića, općina koje su naseljene većinom muslimanima.

NA DANAŠNJI DAN Početak vojno-redarstvene operacije "Bljesak"

Armija BiH u totalnome je kaosu i redovito gubi teritorij od srpskih snaga na području Tešnja, Maglaja te Zavidovića. S pravom se može reći da nije bilo 110. brigade HVO-a „Usora“ i 111. XP brigade HVO-a „Žepče“, srpska vojska ušetala bi se u Maglaj, Tešanj, Zavidoviće i Žepče. To potvrđuje i činjenica da je 111. XP brigada HVO-a „Žepče“ na zahtjev organa vlasti u Maglaju u svibnju 1992. godine preuzela zapovijedanje obranom Maglaja. Srpsko napredovanje u Zavidovićima zaustavljaju HOS-ovci koji su u sastavu 111. XP brigade „Žepče“. Dok u Tešnju i Maglaju u obrani aktivno sudjeluju Bojna „Andrija Tadić“ Žepče (zapovjednik Mirko Jakovljević), PZO „Žepče“ (zapovjednik Tibor Kovač) i Robert Brešić sa svojom specijalnom satnijom iz Novoga Šehera, koji je tada pripadao Općini Maglaj, ali je bio pod kontrolom 111. XP brigade HVO-a „Žepče“.

Najveći otpor u početku srpske agresije na ovu regiju dala je Komušanska bojna na području Komušine. Komušina je mjesto naseljeno isključivo hrvatskim katoličkim pukom te ponekim malim muslimanskim zaseokom. Padom Komušine 10. kolovoza 1992. srpske snage svim snagama napadaju ove prostore. Najvažnija kota je Stražba – Hatkine njive. Padom ove kote otvorio bi se nesmetan put prema rijeci Bosni i srpske snage presjekle bi magistralni put za Maglaj i Tešanj te u potpunosti okružile muslimanske brigade u Maglaju i Tešnju. Nakon krvavih i teških borbi i gubitaka na svim stranama bojište na cijelome području uglavnom se smiruje. Ponajviše jer su srpske snage pretrpjele ogromne gubitke sa 110. brigadom HVO-a „Usora“ i 111. XP brigadom „Žepče“.

NOVA KNJIGA Hrvatski pokret otpora - Hrvatske državotvorne organizacije i skupine 1954.-1966.

 

NEDOGOVORNO PONAŠANJE ARMIJE BiH NA CRTAMA BOJIŠNICE

Armija BiH dvaput napušta i bježi s položaja iznad muslimanskih sela Čobe i Kopice. No specijalna satnija „Uskoci“ (zapovjednik Josip Karimović-Grabo) dvaput vraća položaje borbom prsa o prsa sa specijalnim srpskim snagama. Bitke su se vodile u labirintima tranša koje je iskopao HVO. To poznavanje labirinata dalo je malu, ali bitnu prednost „Uskocima“. Tako da su dvaput povratili izgubljene, strateški važne položaje koje je Armija BiH bila izgubila. Nakon što su drugi put vraćeni položaji, Armija BiH više ih nije držala, nego samo pripadnici HVO-a.

Cijeli tekst pročitajte u novom broju VP-a koji je u prodaji od 5. lipnja 2019.   

BITKE Operacija "Tvigi 94" u ramskom kraju NA DANAŠNJI DAN Hrvatsko vijeće obrane osnovano 8. travnja 1992. DOMOVINSKI RAT Ivana Vujić, prva žrtva u Osijeku '91.