AKTUALNO

Švicarsko ratno zrakoplovstvo 'izgubilo' mlažnjak?

Švicarski hornet
Foto: Wikimedia CC
30.08.2016.
u 17:26

Zapovjednik Švicarskog ratnog zrakoplovstva Aldo Schellenberg izjavio je na konferenciji za mediji da su svi duboko potreseni zbog ove nesreće.

Švicarska vojska pokrenula je potragu za pilotom i njegovim zrakoplovom nakon što je nestao s radara tijekom vojne vježbe u ponedjeljak, piše Reuters.

Jednosjed, avion F/A-18C nestao je blizu Sustena u srednjem dijelu Švicarske u ponedjeljak popodne, izjavilo je švicarsko Ministarstvo obrane. Mjesto gdje se navodno avion srušio vjerojatno je na Alpama te se vrlo teško može doći do tog mjesta zbog lošeg vremena.

Zapovjednik Švicarskog ratnog zrakoplovstva Aldo Schellenberg izjavio je na konferenciji za medije da su svi duboko potreseni zbog ove nesreće. Kada su ga pitali o preživljavanju pilota, je li uopće živ, on je samo rekao da se nadaju i mole, piše švicarska novinska agencija SDA. Nesreća se dogodila nakon što je avion poletio iz zračne baze u Meiringenu 14 sati kao drugi avion u vojnoj vježbi. Radio kontakt je izgubljen u 14:05 te je avion prijavljen kao nestali. Pokrenuta je velika potraga s helikopterima, ali je ubrzo prekinuta zbog lošeg vremena. Dva tima na kopnu su započela potragu za pilotom i avionom, a u međuvremenu pokrenuta je i interna istraga. Članovi obitelji pilota koji nisu imenovani, dobili su sve informacije te se za njih brine vojska. Ovim incidentom je Švicarsko ratno zrakoplovstvo po treći puta izgubilo jedan od svojih F/A 18 mlažnjaka u posljednje tri godine. Jedan je pilot ranjen nakon pada zrakoplova u listopadu 2015. godine na jugoistoku Francuske dok se drugi F/A 18 srušio 2013. godine.

Ranije ove godine švicarski F-5E mlažnjak koji je sudjelovao u demonstracijama sudario se s drugim zrakoplovom te se srušio u jezero na sjeveru Nizozemske ususret aeromitingu.

Nove informacije: Danas u 17:30 pronađena je olupina mlažnjaka, ali pilota nema. Pilot se katapultirao iz aviona prije pada, međutim i dalje nema signala iz njegovih transmitera te se potraga nastavlja.

>>Švicarska rastavlja obrambene linije postavljene za vrijeme hladnog rata

>>Papinska švicarska garda 1506. godine

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije