IZ NOVOG BROJA

Svjedoci rata

Muzej vojne i ratne povijesti u Pakracu
26.06.2024.
u 07:55

Donosimo priču o jednoj „zagubljenoj„ izložbi iz vremena Domovinskog rata koja je nakon više od 30 godina ponovno ugledala svjetlo dana

Za ovaj broj „Vojne povijesti“ pripremili smo vam priču o jednoj „zagubljenoj„ izložbi iz vremena Domovinskog rata koja je nakon više od 30 godina ponovno ugledala svjetlo dana. Sve je zapravo počelo prošlogodišnjim telefonskim pozivom gospođe Zlate Novak iz Čakovca koja nas je nazvala nakon što je o muzeju vidjela reportažu na televiziji.

Nakon uvodnog predstavljanja, gospođa Zlata nam je rekla da posjeduje izložbu ratnih fotografija koja je ostala kod nje doma od 1992. godine i da bi ju rado poklonila našem muzeju na daljnje čuvanje i izlaganje. Baš nekako u to vrijeme, pripadnici Udruge veterana 34. inženjerijske bojne Čakovec bili su kod nas u muzeju gdje je dogovorena suradnja oko nekih zajedničkih projekata te smo zamolili gospodina Dragutina Remenara, predsjednika udruge, da ode pogledati zbirku kod gospođe Zlate te da zbirku preveze do Pakraca pri sljedećem dolasku. Vidjevši zbirku i njezinu veliku vrijednost, odlučeno je da se zbirka prvo u vidu izložbe pokaže čakovečkoj publici, a nakon toga doveze u Pakrac.

U Muzeju Međimurja Čakovec izložba je otvorena 25. travnja ove godine uz nazočnost župana Matije Posavca, čakovečke gradonačelnice Ljerke Cividini i ravnateljice MMČ-a Maše Hrustek Sobočan. Izložbu je organizirala Udruga veterana 34. inženjerijske bojne Čakovec, uz pomoć Ministarstva hrvatskih branitelja u povodu 29. obljetnice VRO „Bljesak“. Tom prigodom, predsjednik Udruge ratnih veterana 34. inženjerijske bojne Dragutin Remenar istaknuo je veliki značaj izloženih ratnih fotografija kao svjedoka povijesti.

Cijeli tekst pročitajte u novom broju VP-a koji je u prodaji od 5. lipnja 2024.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije