IZ NOVOG BROJA

Kalendari u Muzeju vojne i ratne povijesti Pakrac

Muzej vojne i ratne povijesti u Pakracu
25.03.2024.
u 09:17

Nekada su kalendari, pogotovo kad je vojnik bio na odsluženju vojnog roka, imali veliku važnost za vojnika gdje bi se svaki dan križali datumi - „Đombometar„

Razmišljajući koju vam temu predstaviti u ovom broju, pogled nam je skrenuo na odličan plakat, kalendar iz 1997. godine 4. gardijske brigade Hrvatske vojske koji smo dobili prije nekoliko dana.

Taj kalendar i ta fotografija dokument su jednog vremena pogotovo kada ga promatramo s ove vremenske distance. Naravno, tu je još i atraktivna fotografija koja ga krasi tako da brojevi sa strane gotovo ni ne dolaze do izražaja. I evo teme za ovaj broj, kalendari. Zavirivši u arhivu, vidjeli smo da smo ih tijekom ovih godina prikupili više desetaka. Neke jako atraktivne, neke manje, ali i oni imaju svoju vrijednost. Nekada su kalendari, pogotovo kad je vojnik bio na odsluženju vojnog roka, imali veliku važnost za vojnika gdje bi se svaki dan križali datumi i jedva čekao zadnji dan da se i zadnji križić precrta preko datuma. Nama je za te džepne kalendare poznat naziv „Đombometar„ a vjerojatno su postojali i drugi nazivi. Zidni kalendari često su krasili urede ili vojne prostorije te na taj način prikazivali pripadnost nekoj grupi.

Cijeli tekst pročitajte u novom broju VP-a koji je u prodaji od 5. ožujka 2024.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije