IZ NOVOG BROJA

Kukri u Muzeju vojne i ratne povijesti Pakrac

Muzej vojne i ratne povijesti u Pakracu
31.05.2024.
u 11:59

Gurkha ratnici posebno su bili prepoznatljivi po svojim kukri noževima i tehnikama njihove upotrebe. To su tradicionalna nepalska zakrivljena sječiva

Tijekom Anglo-nepalskog rata, koji je trajao od 1814. do 1816. godine između nepalskog Kraljevstva Gorkha i britanske Istočnoindijske kompanije, Gorkhali vojnici impresionirali su Britance svojom vještinom, hrabrošću i požrtvovnošću. Prozvali su ih Gurkhe.

Nakon rata unovačivali su ih u svoje vojske Nepal, Indija i Velika Britanija, te su se, kao zasebne postrojbe, borili pod njihovim zastavama po cijelom svijetu. Većinom su ih koristili za proboje prve linije bojišnice i druge najteže zadaće koje su Gurkhe s lakoćom i ponosom odrađivali. Bivši načelnik stožera indijske vojske, feldmaršal Sam Manekshaw jednom je izjavio: „Ako čovjek kaže da se ne boji smrti, ili laže ili je Gurkha„. Ovi ratnici posebno su bili prepoznatljivi po svojim kukri noževima i tehnikama njihove upotrebe. To su tradicionalna nepalska zakrivljena sječiva koja su se koristila kako u ratu tako i u svakodnevnom životu. Oštrica kukrija ima trostruku namjenu: oštar vrh za probijanje, zakrivljeni dio za sječenje te ravni dio za rezanje. Osim zakrivljene oštrice, još su dvije specifičnosti ovog noža. Prva se odnosi na ureze na sječivu neposredno do rukohvata noža. Taj urezani dio naziva se karda, kauda ili kaura, te o njoj postoji nekoliko što praktičnih, što ceremonijalnih razloga. Neki od njih su da zarez sprječava da tekućina curi s oštrice i time se sprječava klizavost ruke na dršci.

Cijeli tekst pročitajte u novom broju VP-a koji je u prodaji od 5. svibnja 2024.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije