IZ NOVOG BROJA

Tehnički opitni centar (TOC) - poligon Prevlaka

Manuel Martinović
17.05.2024.
u 09:31

Bio je jedan od najsuvremenijih poligona za ispitivanje topničkog streljiva, PZO i drugih raketa u tom dijelu Europe

Tehnički opitni centar (TOC) - poligon Prevlaka bio je jedan od najsuvremenijih poligona za ispitivanje topničkog streljiva, PZO i drugih raketa u tom dijelu Europe.

TOC je stalno radio opite sa topovima, raketama raznih tipova, a tri teodolita sa veoma suvremenim optičkim sustavima, navođenim suvremenim radarom pratilo je i snimalo trajektorije leta projektila. U sastavu TOC-a su bile: - 69. mornaričko-tehnička raketna baza zadužena za protubrodske rakete - satnija VOJIN (ZMIN) – sa radarima za praćenje zračne i morske situacije - bojna PZO, naoružan topovima PZT 20 i 40 mm - obalna bitnica Oštro, naoružana stacionarnim topovima 88 mm, u potkopima i topovima 88 mm u rezervi (pokretna bitnica - vučna inačica). Sve ove postrojbe su se oslanjale na jedan pozadinsku logističku bojnu iz 9. VPS (Vojno-pomorskog sektora) Kumbor. Ukupno (prosječno) brojno stanje vojnika – mornara na Prevlaci je bilo oko 600 ljudi.

Bitno je napomenuti da je u TOC-u, VOJIN-u i topništvu broj časnika, zbog specifične službe bio skoro isti kao i broj vojnika – mornara. Poligon TOC-a na Prevlaci je bio poseban, žicom ograđeni prostor unutar vojarne (poluotoka). Na osnovu snimaka se može zaključiti da je u to doba bio veoma moderan objekt sa svim pripadajućim potrebnim infrastrukturnim elementima. Osamdesetih godina, tu se skoro svaki dan se pucalo: ispitivale su se Strijele 2M (iz svake proizvedene serije je izabrani komad dolazio na Prevlaku i opaljivao na zračne mete), ispitivala se topnička i minobacačka municija (veliki kalibri), ispitivale su se topovske cijevi (izdržljivost na konstantno pucanje), opitno se ispitivale razne rakete, koje su kasnije ušle u proizvodnju (Orkan i dr.) ili su napuštene kao projekti. Ispred poligona TOC izvršeno je dosta raketnih gađanja sa protubrodskim i protuzračnim raketama, i sve je to praćeno i mjereno radi detaljnih analiza. Kompleks se sastojao od upravne zgrade. Tu su bile uredi i radne prostorije za kompletno osoblje. Auto park sa garažama. U jednoj od tih garaža bila je rashladna komora gdje su se streljivo (i topovi) hladila na veoma niske temperature prije gađanja.

Cijeli tekst pročitajte u novom broju VP-a koji je u prodaji od 5. svibnja 2024.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije