Drugi svjetski rat, Svijet, Bitke

Tenkovska bitka za Caen: Rommel ukopan pred Saveznicima

Tenkovska bitka za Caen: Rommel ukopan pred Saveznicima
Vojna povijest
05.01.2012.
u 00:00

Nakon iskrcavanja na plaži „Sword“, 3. britanska pješačka divizija, podržana 27. oklopnom brigadom, trebala je prvog dana zauzeti grad. Bio je to preambiciozan plan

U samo svitanje 6. lipnja iz polutame na morskom horizontu Atlantika pojavilo se pred očima njemačkih stražara i posada bunkera na obali „tisuće brodova“ krcatih savezničkim vojnicima i tenkovima. Započela je do tada najveća operacija iskrcavanja savezničkih trupa na obale Normandije kodnog naziva „Overlord“ koja će postati poznata kao Dan D, što je ustvari bio običaj brojanja dana od početka neke operacije. Početak je bio D-0, sljedeći dan D+1 i tako dalje. Operacija je pripremana više od godinu dana.

U prvom naletu s brodova se uspješno iskrcalo 73 000 Amerikanaca, 60 000 Britanaca, 20 000 Kanađana i oko 500 tenkova. Njihovim dolaskom otvorena je dugo očekivana europska zapadna bojišnica. Američki VII. korpus iskrcao se na plaži kodnog naziva „Utah“ na krajnjem desnom krilu savezničkog desanta, a američki V. korpus na plaži „Omaha“ odmah do njega. Britanski XXX. korpus iskrcao se u središtu na plaži „Gold“, do njega dijelovi I. kanadskog korpusa na plaži „Juno“ i britanske divizije na krajnjem lijevom krilu na plaži „Sword“.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije