Povijest na filmu

Tragične sudbine "Izgubljenog rata"

Tragične sudbine "Izgubljenog rata"
Vojna povijest
07.10.2012.
u 12:50

Rabeći klasične dramske motive, Korejci su prije osam godina pokazali kako se s umjerenim budžetom može snimiti spektakularan ratni film

Prilično nes(p)retna sinta-gma „Izgubljeni rat“ često se može pronaći u kontekstu prvoga velikog sukoba svjetskih velesila nakon Drugoga svjetskog rata, onoga koji se odvio na Korejskom poluotoku. Iz razloga što je dobrim dijelom bio zasjenjen kasnijim Vijetnamskim ratom, i usprkos trogodišnjim krvavim borbama, dojam je da je Korejski rat nepravedno zataknut u zapećak moderne povijesti. Jednako kao što su milijunske civilne i vojne žrtve pomalo pale u zaborav, njihove tragične životne sudbine i okolnosti u kojima su se našli uslijed građanskog rata, u rijetkim su prilikama u zapadnoj kinematografiji dobile zapaženi tretman, pa se Korejski rat tek sporadično pojavljivao kao tematska odrednica, i to mahom prikazujući američku ili britansku perspektivu. Prva su asocijacija filmovi snimljeni za trajanja ili neposredno po završetku rata, odnosno neznatno kasnije, a najpoznatiji je izvrsni, danas kultni “M*A*S*H” (1970.) Roberta Altmana, ekranizacija istoimenog antiratnog romana Richarda Hookera. Ujedno, to je jedan od rijetkih filmova uopće koji je za posljedicu imao spinoff u istoimenoj, iznimno popularnoj humorističnoj seriji koja se emitirala punih jedanaest sezona.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije