SVETOZAR BOROJEVIĆ

U Hrvatskoj uklonjen i posljednji spomen na feldmaršala Svetozara Borojevića

Portal Hrvatska povijest
17.05.2023.
u 09:29

U želji za otimanjem slovenskih i hrvatskih krajeva, cijela talijanska sila je u čak 11 ofenziva neuspješno pokušavala probiti Borojevićevu obranu.

otišao je onaj koji je bio puno više od jednog feldmaršala, prožet lepršavim onozemaljskim dostojanstvom, bio je čovjek, štoviše, gospodin… Ovim riječima je austrijska novinarka, Alice Schalek, u svom članku povodom Borojevićeve smrti 1920. godine ukratko opisala najvećeg vojskovođu kojeg je Hrvatska ikad imala. „Branitelj Karpata“ i „Lav sa Soče“ dva su naziva koje je Borojević stekao u nekim od  presudnih bitaka Prvoga svjetskoga rata. Već u prvoj ratnoj godini mađarski listovi pišu hvalospjeve o hrvatskom vojskovođi koji je obranio Mađarsku od Rusa u dalekim Karpatima, čime su pomršeni ruski planovi prodora u mađarsku kotlinu i napada na Budimpeštu. Ulaskom Italije u rat 1915. godine, upravo njemu je povjerena zadaća obrana Monarhije na rijeci Soči. U želji za otimanjem slovenskih i hrvatskih krajeva, cijela talijanska sila je u čak 11 ofenziva neuspješno pokušavala probiti Borojevićevu obranu. I ne samo to, u kontraofenzivi snage pod Borojevićevim vodstvom izazivaju totalan raspad talijanske bojišnice i progone Talijane sve do rijeke Piave, duboko u talijanskom zaleđu. Na temelju svih tih zasluga Borojević dobiva čin feldmaršala. Čina koji je u pravilu bio rezerviran za izabrane pripadnike samog vrha društvene ljestvice - svečani činovi feldmaršala bili su najviša priznanja carevima i kraljevima prijateljskih zemalja, a djelatne je nosila tek mala šačica najistaknutijih vojskovođa...

Danijel Tatić

Foto: Portal Hrvatska povijest

                                                                    Kuća snimljena 28. siječnja 2021.

 

OPŠIRNO PROČITAJTE NA https://hrvatska-povijest.hr/nacionalna-sramota-u-hrvatskoj-uklonjen-i-posljednji-spomen-na-feldmarsala-svetozara-borojevica-srusena-roditeljska-kuca-u-mecencanima/

Foto: Despot Infinitus

                                                                  U knjizi je jedno poglavlje posvećeno kući.

 

https://despot-infinitus.com/proizvod/feldmarsal-svetozar-borojevic/

 

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije