PRVI SVJETSKI RAT

Zaboravljene junakinje Prvoga svjetskog rata

Rosa Zenoch
www.akpool.de
11.07.2016.
u 15:23

Početak rata iznjedrio je prvu austro-ugarsku junakinju, 13-godišnju Rosu Zenoch, koja je za ruske provale u Galiciji vodila brigu o ranjenicima na prvoj liniji

Prvi svjetski rat iznjedrio je mnogo junaka na svim zaraćenim stranama, koji su svojim požrtvovnim djelima zadužili svoje domovine. Dok su brojni zračni asovi i generali doživjeli planetarnu popularnost koja nije ostala zaboravljena ni do današnjih dana, mnogi junaci pali su u nezaslužen zaborav. Među zaboravljenim junacima Prvoga svjetskog rata posebno se ističu junakinje, koje su svojim požrtvovnim sudioništvom u ratu dokazale da ratno junaštvo nije odlika samo »jačeg spola«. Općepoznata je priča da je Prvi svjetski rat uvelike promijenio položaj žena i njihovu ulogu u društvu time što je ženska radna snaga zamijenila mušku u tvornicama oružja i streljiva te ostalim zanimanjima koja su do tada bila rezervirana za muški spol. Tako su žene dokazale da su sposobne same prehraniti obitelj i brinuti se o njoj, što je izravno utjecalo na tradicionalnu podjelu muško-ženskih poslova. Mnogo je primjera u kojima su opisani dramatični trenuci rastanka žena s muževima, a koji zorno svjedoče o ulogama koje je rat iznenada nametnuo ženama. Oproštajni razgovori nisu bili popraćeni samo sladunjavim riječima i željama, već su se u posljednjim trenucima pred odlazak na bojište kovali zadnji planovi o brizi za imanje i ukućane. Sva briga o svakodnevnim muškim poslovima doslovno je preko noći pala na pleća milijuna žena, majki i kućanica. Svaka od njih zaslužila je odličje, premda su bile odlikovane samo pojedine žene, i to one koje su se posebno istakle u nesebičnom služenju svojoj domovini. U tu kategoriju spadaju one žene koje su sudjelovale u obrani svoje domovine boreći se »rame uz rame« sa svojim muškim kolegama, ali i one koje su nesebično riskirale svoje živote ne bi li pomogle ranjenicima.

Historiografska literatura ističe tek šačicu žena, junakinja, i to mahom Britanki koje su zadužile svoju domovinu svojim požrtvovnim sudjelovanjem u ratu, zbog čega se stječe dojam da su se mahom Britanke, uz poneku Amerikanku i Francuskinju, isticale svojim junačkim djelima...

Nastavak teksta čitajte u srpanjskom izdanju Vojne povijesti od 5. srpnja na svim kioscima!

Komentara 1

Avatar reference
reference
16:14 11.07.2016.

ahahaaa, koja bolest, ahahaaa idite pa se lijecite bolesnici.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije