Naslovnica

Zapadno bojište u jednome dahu

Snimljen da izgleda kao jedan neprekinuti kadar, „1917.“ fenomenalno je režirani film o dvojici vojnika u Prvome svjetskom ratu koji moraju prijeći neprijateljski teritorij da dostave poruku koja će spasiti tisuće života.
02. ožujka 2020. u 07:39 0 komentara 765 prikaza
Foto: DreamWorks

Moglo bi se reći da je Prvi svjetski rat često zapostavljen u filmovima i serijama. Izuzev nekoliko izvanrednih ostvarenja kao što su „Staze slave“, „Galipolje“ i „Sve mirno na Zapadnom frontu“, puno je više filmova snimljeno o ratu koji je uslijedio. Razloga je nekoliko, a jedan od glavnih je što Prvi svjetski rat nije toliko zanimljiv jer nema očitu podjelu na „dobre“ i „zle“ i većinu rata nije bilo velikih pomaka vojski.

IZ NOVOG BROJA Ratni spektakl bez emocija i truda

Zato se u filmovima o Prvome svjetskom umjesto akcije, borbe i napetosti uvijek naglašavala besmislenost ratovanja, ogromni gubitci za par centimetara zemlje i užasni uvjeti u kojima su živjeli ti vojnici. To je sve promijenio redatelj Sam Mendes s filmom „1917.“ koji trenutačno igra u našim kinima. U ovome filmu, naizgled snimljenomu u jednome neprekinutom kadru, od prve do posljednje sekunde pratimo vojnike Blakea i Schofielda u očajničkome pokušaju da dostave vrlo važnu poruku. Zbog inovativne tehnike snimanja i fenomenalne režije, film „1917.“ istodobno je napet, uzbudljiv i nepredvidljiv te zasigurno jedan od najboljih filmova 2019. godine.

Godina je iz naslova filma i na Zapadnome bojištu već je nekoliko dana mirno. Nijemci su se iznenada povukli na Hindenburšku liniju i napustili svoje rovove. Britanci su danima u nedoumici: je li ovo samo privremeno, jesu li se trajno povukli, spremaju li možda veliki napad? U ovakvoj atmosferi na razgovor su pozvani vojnici Blake (Dean-Charles Chapman) i Schofield (George MacKay) kojima je povjeren zadatak od izuzetne važnosti. Nekoliko kilometara dalje britanske trupe (među kojima je i Blakeov brat) pripremaju napad na njemačke linije i ne znaju da će upasti u neprijateljsku zamku gdje ih čeka sigurna smrt.

Cijeli tekst pročitajte u novom broju VP-a koji je u prodaji od 5. veljače 2020.   

IZ NOVOG BROJA Teškoće vladanja carstvom IZ NOVOG BROJA Hrvatska "Schindlerova lista" IZ NOVOG BROJA Tema filma ne određuje njegovu kvalitetu
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.