Naslovnica

Teškoće vladanja carstvom

Najnovija povijesna drama „online-streaming“ platforme Netflix zanimljiva je kombinacija Shakespeareove drame i pravoga života engleskoga kralja Henrika V. uz izvrsnu ulogu mladoga Timothéea Chalameta.
03. siječnja 2020. u 07:52 0 komentara 579 prikaza
Foto: Netflix

„Online-streaming“ platforma Netflix trenutačno se svim snagama bori da filmovi njihove produkcije uđu u konkurenciju za glavne nagrade na filmskim festivalima, pa su tako nedavno ugodno iznenadili svojim kandidatom za ovogodišnju festivalsku sezonu koja je u tijeku.

IZ NOVOG BROJA Hrvatska "Schindlerova lista"

Povijesno-biografska drama „Kralj“ („The King“) redatelja Davida Michôda njihov je najnoviji film o engleskome kraju Henriku V. Bazirajući se jednako na pravome životu i Shakespeareovim dramama, film je zanimljiva kombinacija studije lika, kraljevskih spletki i srednjovjekovnih bitki. U filmu pratimo pretvorbu princa Hala od raskalašenoga pijanca u prekaljenoga kralja Engleske. Na njegovu putu čekaju ga dvojbe i teške odluke, jer mladi i neiskusni kralj uskoro po preuzimanju trona kreće u pohod na Francusku. Iako je cijela glumačka postava za pohvalu, mlada holivudska zvijezda Timothée Chalamet fenomenalno se snašao u ulozi Henrika V. te je uz zanimljiv scenarij konačni rezultat vrlo dobar.

Iako je film čvrsto i izravno inspiriran Shakespeareovim dramama „Henrik IV., drugi dio“ i „Henrik V.“, istodobno nije njihova izravna adaptacija, jer nekih likova i dijelova drame nema, a neki su filmu dodani iz pravoga života Henrika V. Zato treba odmah spomenuti da je film spoj adaptacije drame i biografskoga filma o istome čovjeku, što može zvučati neobično, ali u ovome slučaju funkcionira jer film prikazuje vrlo zanimljivu povijesnu ličnost uz napetu radnju i intrigantne likove.

Princ Hal (Timothée Chalamet) je na početku filma sve samo ne budući kralj. Duge masne kose i neuglednoga izgleda, dane provodi u pijančevanju s prijateljem Johnom Falstaffom (Joel Edgerton) i u sukobu je s ocem, trenutnim kraljem Henrikom IV. (Ben Mendelsohn).

Cijeli tekst pročitajte u novom broju VP-a koji je u prodaji od 5. prosinca 2019.   

IZ NOVOG BROJA Tema filma ne određuje njegovu kvalitetu IZ NOVOG BROJA Urbano preživljavanje IZ NOVOG BROJA Ludilo u džungli
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.