Naslovnica

Započela bitka u Koraljnom moru

Sjedinjene Američke Države, koje su probile japanski tajni kod za slanje poruka, znale su da stiže invazija na Tulagi i Port Moresby.
04. svibnja 2022. u 16:02 0 komentara 92 prikaza
Foto: Wikimedia Commons

Na današnji dan 1942. godine započeo je prvi moderni pomorski sukob u povijesti - bitka za Koraljno more.

IZ NOVOG BROJA Portugalska neutralnost u Drugome svjetskom ratu

U tom je trenutku japanska invazijska sila okupirala Tulagi u Solomonskom otočju tijekom velike ekspanzije japanskog obrambenog pojasa, piše History. Sjedinjene Američke Države, koje su probile japanski tajni kod za slanje poruka, znale su da stiže invazija na Tulagi i Port Moresby. Pokušali su zaustaviti japansku armadu. Četiri dana bitke između japanskih i američkih nosača aviona dovelo je do bilance od 70 japanskih i 66 američkih uništenih ratnih zrakoplova. Ovaj je sukob, poznat pod nazivom bitka za Koraljno more, označio je prvu zračno-pomorsku bitku, jer nosači nikada nisu zapucali jedni na druge već su zrakoplovi polijetali s paluba kako bi vodili bitku. Unutar bilance potopljenih nosača, bio je i američki nosač Lexington (Plavi Duh), koji je pretrpio velike žrtve da ga je posada morala potopiti. 216 mornara poginulo je zbog japanskog bombardiranja.

Iako će Japan okupirati kasnije Solomonsko otočje, ova je pobjeda zapravo bila pirova pobjeda. Cijena iskusnih pilota i nosača zrakoplova bila je toliko velika da je Japan zaustavio svoju ekspediciju prema Port Moresbyju u Papui.

IZ NOVOG BROJA Irska neutralnost u Drugome svjetskom ratu IZ NOVOG BROJA Viški aerodrom u Drugome svjetskom ratu

 
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.