Naslovnica

Viški aerodrom u Drugome svjetskom ratu

Služio je za prisilna slijetanja oštećenih američkih bombardera na povratku s bombardiranja ciljeva u Europi te kao baza za napade britanskih lovaca-bombardera uzduž jadranske obale
10. siječnja 2022. u 09:21 0 komentara 149 prikaza
Foto: Danijel Frka

O čuvenom viškom aerodromu iz vremena Drugoga svjetskog rata u vrijeme poslijeratne Jugoslavije nije se previše pisalo. Većina tadašnjih povjesničara bavila se proučavanjem partizanskog pokreta i njegovim djelovanjem tijekom rata, o čemu je u prvih četrdeset godina poslije rata napisan ogroman broj knjiga, rasprava, publikacija, novinskih članaka i drugih radova.

NOVA KNJIGA O ratnom aerodromu na Visu 1944. - 1945. godine

Rijetki povjesničari koji su se bavili proučavanjem pomorskog ratovanja na Jadranu i ulogom Ratne mormarice NOVJ-a, ili pak poviješću ratnog zrakoplovstva NOVJ-a, dotaknuli su se teme viškog aerodroma samo površno i općenito, koliko je to bilo potrebno za razumijevanje konteksta u čijem je središtu bio NOB, odnosno NOVJ. Tu sudbinu uglavnom dijele i savezničke postrojbe na našem tlu, čije se djelovanje u našoj literaturi nije obrađivalo dublje, odnosno nije se prikazivalo sa onolikom razinom detalja kao što su opisivane aktivnosti snaga NOVJ-a, pa u tome dijelu naše bliže ratne povijesti i danas postoji niz nepoznanica.

Srećom, današnje istraživanje svjetske novije ratne povijesti, pa i naše, ipak je bitno unaprijeđeno razvitkom interneta i digitalizacijom velikog broja arhiva zaraćenih strana u Drugome svjetskom ratu, pa su tako postale lako dohvatljive mnoge arhive kojima je pristup bio do tada omogućen samo nekolicini privilegiranih povjesničara. Internet je širom otvorio ta vrata i mogućnosti su doista fantastične. Danas su istraživačima na raspolaganju milijuni dokumenata koje mogu proučavati iz topline svojega ureda ili doma, a o uštedama u vremenu i novcu da ni ne govorimo. Upravo to je bio i razlog da se napokon priđe proučavanju i tako relativno malog i do nedavna zanemarenog dijela naše zrakoplovne povijesti kao što je viški aerodrom. A točno definiranje njegove povijesne uloge u zračnom ratu na našim prostorima važno je za ukupno razumijevanje povijesti Drugoga svjetskog rata iznad Hrvatske.

Cijeli tekst pročitajte u novom broju VP-a koji je u prodaji od 5. siječnja 2022.

 | Autor : Despot Infinitus Foto: Despot Infinitus

IZ NOVOG BROJA Propaganda za buđenje nacije IZ NOVOG BROJA Specijalne vojne postrojbe IZ NOVOG BROJA Ivan Čondić Kapetanović - priča iz Prvoga svjetskog rata
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.