Naslovnica

Započela bitka za Britaniju

Nakon okupacije Francuske, Britanija je shvatila kako je samo pitanje vremena kada će Sile osovine napasti.
10. srpnja 2017. u 07:21 1 komentara 914 prikaza
Foto: Wikimedia CC

Na današnji dan 1940. godine, Nijemci su započeli prvu od velike serije bombarderskih napada u Velikoj Britaniji koja će trajati više od 3 mjeseca, piše History.

Nakon okupacije Francuske, Britanija je shvatila kako je samo pitanje vremena kada će Sile osovine napasti. Dana 10. srpnja, 120 njemačkih bombardera i lovaca napalo je britanski konvoj u La Mancheu, dok je još 70 bombardera napalo postrojenja u Walesu. Iako je Britanija posjedovala manje lovaca od Nijemaca, koristili su napredniji radar ali i kvalitetnije avione. Britanski Spitfire je bio okretniji od njemačkog ME 109, dok su Hurricane avioni posjedovali top od 40 milimetara te su sa svojim strojnicama Browning srušili preko 1500 njemačkih zrakoplova. 

Tijekom prvih dana bitke, Britanija je trebala dvije stvari - hrabrost i aluminij. Zahtjev je došao iz Ministarstva proizvodnje zrakoplova: "Pretvorit ćemo vaše lonce i kuhinjski pribor u avione Spitfire i Hurricane." To su i napravili. Ostatak je povijest.

AKTUALNO Posjet zagrebačkih ratnih veterana Zapadnom bojištu Prvoga svjetskog rata – Verdunu i Ypresu
  • Avatar nemam-pojm@
    nemam-pojm@:

    Bilo bi lijepo naglasit da tih 100 dana nije bilo bombardiranja civilnih ciljeva. Jedan laki bom.je zalutao i izbacio bombe na pred.Londona. što je bio povod Eng.da bombard.civ.ciljeva