IZ "VOJNOPOVIJESNOG VREMEPLOVA"

Završena opsada Sarajeva

Wikimedia Commons
26.02.2021.
u 10:04

Opsada od strane srpskog agresora započela je 5. travnja 1992. godine i ukupno je trajala 1.425 dana.

Dana 29. veljače 1996. godine policija Federacije BIH ušla je u naselje Ilijaš, čime je deblokiran glavni cestovni pravac prema Zenici. Tim je činom završena je jedna od najdužih opsada u suvremenoj povijesti, opsada Sarajeva. Opsada od strane srpskog agresora započela je 5. travnja 1992. godine i ukupno je trajala 1.425 dana. Iako se kraj veljače uzima kao kraj opsade, posljednja žrtva ubijena je 11. ožujka 1996. kada je projektil pogodio tramvaj, ubio jednu ženu te ranio 19 ljudi.

Tijekom opsada Sarajevo je bilo izloženo stalnim topničkim i snajperskim napadima s položaja vojske bosanskih Srba, prekinute su sve linije opskrbe hranom, strujom i vodom, a postojala je tek ograničena mogućnost komunikacije s vanjskim svijetom kroz tunel koji je prokopan ispod sarajevske zračne luke.

Tijekom opsada stradalo je više od 14.000 ljudi. Prema procjenama, na Sarajevo je ispaljeno 64.490 granata i projektila u prve dvije godine opsade. Sveukupno, procjenjuje se da je između 480.000 i 500.000 projektila ispaljeno na grad.

Tekst je prvotno objavljen u rubrici "Vojnopovijesni vremeplov" tiskanog izdanja časopisa u veljači 2020.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije