Naslovnica

Bitka kod Poitiersa

Franci u bitki nisu odnijeli odlučujuću pobjedu, no činjenica je da muslimanska vojska više nikad nije uspjela prodrijeti tako daleko na sjever.
21. listopada 2020. u 10:12 0 komentara 594 prikaza
Foto: Wikimedia Commons

Veliko razdoblje napredovanja muslimanske vojske počelo je u posljednjem desetljeću 7. stoljeća. Nakon što su osvojili sjevernu Afriku, Gibraltar i Španjolsku, ušli su u južnu Franačku. Franci su organizirali obranu kod Poitiersa gdje ih je 10. listopada 732. dočekala vojska pod vodstvom Karla Martela. Muslimanska teško oklopljena konjica smatrana je dotad gotovo nepobjedivom, a bila je i brojčano nadmoćna franačkoj vojsci. Muslimansku vojsku predvodio je emir Abdul Rahman al Gafiki i došavši pred tabor franačke vojske, najprije je odlučio promatrati protivnika i nestrpljivo je čekao franačke napade. Nakon šest dana čekanja emir je zapovjedio juriš konjice, no u formaciji falange dočekala ih je spremna franačka vojska. U ratu je emir ubijen, nakon čega se muslimanska vojska vratila u logor i odustala od daljnje borbe. Franci u bitki nisu odnijeli odlučujuću pobjedu, no činjenica je da muslimanska vojska više nikad nije uspjela prodrijeti tako daleko na sjever.

Tekst je prvotno objavljen u rubrici "Vojnopovijesni vremeplov" tiskanog izdanja časopisa u listopadu 2019.

IZ "VOJNOPOVIJESNOG VREMEPLOVA" Bitka kod Zame IZ "VOJNOPOVIJESNOG VREMEPLOVA" Rođenje Eugena Savojskoga IZ "VOJNOPOVIJESNOG VREMEPLOVA" Pogubljenje Mata Hari
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.