IZ NOVOG BROJA

A-satnija Bjelovar u operaciji Orkan (27. listopada - 10. studenoga 1991.)

Klub veterana A-satnije Bjelovar
12.02.2024.
u 11:54

Diverzantski vod i A-satnija ubačeni su agresoru iza leđa na prostoru Baira, da na tim položajima nezamijećeno čekaju početak općeg napada hrvatskih snaga

Trokut je ime motela smještenog na raskrižju nekoliko prometnica u novljanskim brdima, otprilike na pola puta između Novske i Lipika. Do rata je motel bio omiljeno izletište lokalnog stanovništva, a u ratu je zbog svog strateškog smještaja na raskrižju prometnica postao točka oko koje se vodio krvavi boj, jedan od dramatičnijih i krvavijih sukoba između hrvatskih i srpskih snaga u cijelom Domovinskom ratu.

Obilježje Domovinskog rata 1991. godine bilo je – hrvatske snage u odsudnoj obrani ili povlačenju, snaga agresora u napadu i/ili napredovanju. Tako je (uz male iznimke na području Banovine) bilo posvuda, osim na jednom bojištu – u zapadnoj Slavoniji. Tu su hrvatske oružane snage od kraja listopada 1991. pa do sklapanja Sarajevskog primirja postigle značajan uspjeh, oslobodivši veliki teritorij od Bilogore pa do nadomak rijeke Save. Široj javnosti danas je poznatija operacija Otkos 10, kojom je oslobođen prostor od Bilogore do Pakraca. Međutim, toj je operaciji prethodila napadna operacija Orkan '91 tijekom koje su snage Operativne grupe (OG) Posavina pod zapovjedništvom tada pukovnika, a danas brigadnoga generala Rudija Stipčića oslobodile veliki dio Novljanske Posavine tj. brdski dio tadašnje općine Novska. Tijekom tih događanja, točnije prvoga dana operacije Orkan '91, 29. listopada 1991., dogodio se i boj za Trokut – jedan od dramatičnijih i krvavijih sukoba između hrvatskih i srpskih snaga u Domovinskom ratu. Trokut je ime motela smještenog na raskrižju nekoliko prometnica u novljanskim brdima, otprilike na pola puta između Novske i Lipika. Do rata je motel bio omiljeno izletište lokalnog stanovništva, a u ratu je zbog svog strateškog smještaja na raskrižju prometnica postao točka oko koje se vodio krvavi boj. Orkanu '91 prethodio je uspjeh postrojbi OG Posavina, koje su u nizu žestokih sukoba od 8. do 18. listopada uspjele zaustaviti napad postrojbi 5. banjalučkog korpusa JNA prema Novskoj. Zapovjedništvo OG-a Posavina procijenilo je na temelju stanja na bojišnici da postoje preduvjeti da u njezinoj zoni odgovornosti hrvatska strana preuzme operativnu inicijativu tj. da se izvrši napadna operacija širih razmjera na smjerovima Novska – Okučani i Nova Gradiška – Okučani.

Cijeli tekst pročitajte u novom broju VP-a koji je u prodaji od 5. veljače 2024.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije