IZ NOVOG BROJA

Drago Pernjek-Baltica - Od Vojne policije do "Puma"

Drago Pernjek
22.11.2023.
u 06:48

Drago, tada dvadesetčetverogodišnjak, odlazi 1991. godine na šire područje Karlovca gdje kao vojni policajac izvršava sve dobivene zadaće

Engleski je književnik i dobitnik Nobelove nagrade, Rudyard Kipling, 1890. godine napisao poemu pod nazivom „Tommy“. Tommy je u „šatro“ govoru naziv za običnog britanskog vojnika.

Poema sa simpatijama govori o tom običnom britanskom vojniku tog razdoblja. Napisana je tako da gleda na vojnika u vrijeme mira i vrijeme rata. U vrijeme mira on je trošak, višak, čak nepotreban, kako ljudima tako i vladama. No, kad dođe vrijeme za borbu, „kad ratni bubnjevi stanu bubnjati“, od njega se očekuje da žrtvujući sebe brani domovinu, ljude i vlade i da se bori za njih. Tada Tommy zaslužuje zahvalu, tada se njemu i njegovim suborcima obećavaju „brda i doline“. Od njega se očekuje, ništa manje, da bude junak. No, ne postaje se junak zato što se nosi vojna odora. Pa vojnik je sličan ostalima, mnogim svojim vršnjacima. Junakom postaje onaj koji prijeđe „tanku crvenu crtu“ koja razdvaja jedne ljude od drugih pa tako i junake od ostalih. Tu je „tanku crvenu crtu“ najteže prijeći.

Šesti je listopada 1991. godine. Teče mobilizacija u kolovozu iste te godine ustrojene 103. br ZNG/ HV. Jedan je od preko dvije tisuće Zagoraca tog dana mobiliziranih kako bi branili domovinu i Drago Pernjek, rođeni Krapinec, prijateljima i poznanicima od prije znan kao Baltica. Pripadnik je Izvidničkog voda brigade, jedne od pristožernih postrojbi. Vod je sastavljen je od najboljih, najuvježbanijih i najspremnijih vojnika a njime zapovijeda Dražen Mikša. Kako je na najvišoj državnoj razini zapovijedanja ZNG-om procijenjeno da postrojbe razine brigade trebaju imati i Vojnu policiju, odlučeno je da se Izvidnički vod, a poradi svog sastava, pretvori u Vod Vojne policije. Zadaća mu je provedba svih vojnopolicijskih mjera u cilju sigurnosti i zaštite Zapovjedništva brigade, same brigade u cijelosti i vojnopolicijsko osiguranje svih aktivnosti brigade kako na područjima mobilizacije, tako i u području ratnog razmještaja.

Cijeli tekst pročitajte u novom broju VP-a koji je u prodaji od 5. studenog 2023.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije