IZ NOVOG BROJA

Paradni odjevni bajunet časnika Habsburškog ratnog zrakoplovstva

Foto: Tomislav Aralica
Paradni odjevni bajunet časnika Habsburškog ratnog zrakoplovstva
16.10.2024.
u 07:55
Izrađen je tako da oponaša izgled i proporcije austrougarskih bajuneta, ali njegova namjena nije bila poslužiti kao oružje niti se mogao prikačiti na pušku
Pogledaj originalni članak

U jednoj zagrebačkoj privatnoj zbirci povijesnog oružja čuva se habsburški paradni odjevni bajonet (engl. dress bayonet, army dress dagger, njem. Seitenwehr) luksuzne izrade te lijepog i neobičnog oblika.

Izrađen je tako da oponaša opći izgled i proporcije austrougarskih bajuneta, ali njegova namjena nije bila poslužiti kao oružje niti se mogao prikačiti na pušku. Svrha mu je bila isključivo paradna. Iako se radi zapravo o nožu (po definiciji, nož je oružje nesimetrične drške i jednosjeklog sječiva), u domaćoj i stranoj literaturi i za takva se oružja koristi naziv časnički bodež (po definiciji, bodež je oružje simetričnog rukohvata i dvosjeklog sječiva) jer i ona pripadaju bogatoj i razgranatoj skupini paradnih oružja koja su koristile mnoge europske vojske tijekom 19. i 20. stoljeća kao pripadnike službenim časničkim ili dočasničkim odorama, a ta su oružja u daleko pretežitoj mjeri bili bodeži. Drška se sastoji od glavice, križnice i osnovne konstrukcije rukohvata, sve izliveno od mjedi te potom cizelirano i pozlaćeno. Glavica ima oblik glave orla koji u kljunu ima pomičnu alkicu o koju se vješala časnička kićenka – portepe. Na glavu orla nastavlja se vrat, ukrašen motivom akantusovog lišća. Obloge drške su od neke voćkarice (trešnja, kruška ?) te na oba kraja imaju po četiri kosa ureza. Na oblozi drške s prednje strane pričvršćena je mala mjedena pozlaćena pločica s tiješnjenim reljefnim prikazom habsburške carske krune i monogramom vladara F.J. I (Franjo Josip I., vladao između 1848. i 1916.). Na oblozi s druge strane je ispupčena mjedena i pozlaćena rozeta. Križnica ima s jedne strane kuku, a s druge krak koji završava prikazom orlovske kandže koja je zgrabila kuglu. Posred križnice s prednje strane istaknut je simbol plamteće bombe – granate, dok je s druge strane simbol zrakoplovne dvokrake elise s orlovskim krilima. Sječivo je čelično, jednosjeklo i poniklano. Nema žljebova već samo diskretni rikaso. Iako paradno i poniklano, sječivo je oštro. Korice su željezne i poniklane, ali je nikal djelomično otpao zbog korozije željezne osnovice korica. Na ušću korica nalazi se kukica namijenjena za kačenje na kožni bajonetski visak, a na donjem kraju kuglasti završetak. Na predmetu nema vidljivih oznaka, natpisa ili žigova.

Čitav predmet dug je 433 mm, duljina noža izvan korica iznosi 412 mm, a širina sječiva 25:24:22 mm. Predmet je vrlo precizne i kvalitetne izvedbe te je dobro sačuvan. Na njemu se opažaju znakovi dugotrajnije uporabe, odnosno nošenja, i to naročito u obliku tragova trenja o odjeću s unutarnje strane vratnog dijela glavice drške. Iako smo se trudili saznati podatke o historijatu ovog predmeta, zbog rezerviranosti informatora uspjeli smo doći samo do nekih neprovjerenih podataka o tome da ovaj predmet potječe iz jedne samoborske zbirke starina čiji je vlasnik preminuo, pa njegovi nasljednici rasprodaju predmete iz zbirke.

Cijeli tekst pročitajte u novom broju VP-a koji je u prodaji od 5. listopada 2024.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.