UVODNIK NOVOGA BROJA

Pripadnici JNA su kod predaje vojarni 1991. poručili "vratit ćemo se ustaše", ali se nisu vratili

Foto: VP
Pripadnici JNA su kod predaje vojarni 1991. poručili "vratit ćemo se ustaše", ali se nisu vratili
05.05.2023.
u 08:24
Predaja je na kraju uspješno izvršena, a zanimljivo je da je netko od pripadnika JNA na spuštenoj jugoslavenskoj zastavi napisao „vrati ćemo se ustaše“
Pogledaj originalni članak

Predsjednik Republike Hrvatske Franjo Tuđman je 12. rujna 1991. godine potpisao zapovijed o napadu hrvatskih snaga na vojarne JNA, odnosno njihovo stavljanje u blokadu (prekid opskrbe te isključivanje vode, struje i telefona) na slobodnom području Hrvatske s početkom izvršenja 13. rujna.

Ipak, prve zapljene i zauzimanja objekata JNA dogodila su se i prije donošenja formalne odluke o njihovu zauzimanju. Na primjeru Požege, kako navodi Mario Kalan, kako je zapovijed o blokiranju došla 13. rujna (petak), već se 14. rujna krenulo u realizaciju unaprijed pripremljenih planova za požeške objekte JNA, pa su hrvatske snage isključile sve energente i prekinute su sve telefonske linije osim crvenog telefone s požeškim Kriznim stožerom. Također su bili blokirani svi prometni pravci prema i iz vojarne, organizacijski se uključila i požeška bolnica. Ona je svoje zdravstvene snage podredila situaciji, zajedno sa Domom zdravlja u slučaju da Požega bude presječena na dva dijela. Za zapovjednika naših snaga u opsadi određen je zapovjednik požeške pričuve ZNG-a, 4. bojne 108. br. ZNG Sl. Brod Željko Samardžija, te se u ranim jutarnjim satima krenulo sa pozivom za predaju Doma JNA i vojarne u Požegi i pregovora o načinu njihove predaje. Predaja je na kraju uspješno izvršena, a zanimljivo je da je netko od pripadnika JNA na spuštenoj jugoslavenskoj zastavi napisao „vrati ćemo se ustaše“. Naravno, nisu se više nikad vratili, i neće.

O detaljima iz Požege vjerujem da će biti riječi u nekom od sljedećih brojeva magazina. U ovom broju dr. sc. Mario Werhas daje pregled svih aktivnosti oko predaja vojarni JNA, kao i o povlačenju JNA iz Hrvatske. On je to opširno opisao u svojoj nedavno objavljenoj novoj knjizi „Agresija JNA na Hrvatsku 1991.“ To je i prvo djelo u kojemu je objedinjena cijela priča o tim sudbonosnim događajima 1991. godine. U magazinu imamo i zanimljiv pregled oznaka i odora HOS-a, kao i dvije zanimljive priče iz rubrike o povijesti oružja.

Foto: VP

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.