UVODNIK NOVOGA BROJA

Rat za vojarne 1991. dobivao se pregovorima, primjer je raketna baza JNA Stubička Slatina

VP
05.03.2023.
u 17:45

Senčar u uvodu dobro podsjeća da je tadašnje izrazito pogoršanje sigurnosne situacije u Hrvatskoj (balvan revolucija, tzv. mitinzi istine, otvoreno pokazivanje neprijateljstva prema hrvatskoj vlasti i redarstvenim snagama Republike Hrvatske, događaji u Pakracu i na Plitvicama), dovelo do toga da hrvatsko vodstvo započne sa pripremanjem planova za slučaj rata.

Nakon dugo vremena, u magazinu imamo opet temu o ratu za vojarne JNA 1991. godine. Davno smo pisali o nekim od vojarni koje su zauzete od strane Hrvatske vojske, a u ovom broju naš suradnik i svjedok vremena Zdravko Senčar piše o prelasku raketne baze JNA Stubička Slatina u ruke Hrvatske vojske te 1991. godine.

Senčar u uvodu dobro podsjeća da je tadašnje izrazito pogoršanje sigurnosne situacije u Hrvatskoj (balvan revolucija, tzv. mitinzi istine, otvoreno pokazivanje neprijateljstva prema hrvatskoj vlasti i redarstvenim snagama Republike Hrvatske, događaji u Pakracu i na Plitvicama), dovelo do toga da hrvatsko vodstvo započne sa pripremanjem planova za slučaj rata. U tom kontekstu, jedna od mogućnosti postala je i napad na vojarne JNA u Hrvatskoj, a tu je ideju, poznato je, najglasnije zagovarao tadašnji ministar obrane general Martin Špegelj. Plan je podrazumijevao osvajanje vojarni diljem Hrvatske uz zarobljavanje velike količine oružja kojega je ionako nedostajalo Hrvatskoj vojsci i redarstvenicima, a posebice teškog. Započeo je i rat u susjednoj Sloveniji a to je dalo dodatni vjetar u leđa namjerama za napad na vojarne. No, predsjednik Franjo Tuđman tu ideju nije podržavao.

Spomenuta vojarna prešla je u ruke HV-a pregovorima. Senčar napominje da su pregovori spasili ljudske živote, kako hrvatskih snaga koje bi sudjelovali u napadu na vojarnu, tako i civilnog pučanstva koje živi uz vojarnu. O ljudskim žrtvama u velikim naseljenim područjima koja bi bili ciljevi raketnih napada možemo samo nagađati. No, zasigurno bi bili veliki. Pregovori su spriječili i moguća velika razaranja zgrada i infrastrukture u krugu dometa raketa: visokovrijednih ciljeva u Zagrebu, RTV tornja na Sljemenu, skladištu streljiva ZNG-a u obližnjoj Bedekovčini, strateških rezervi nafte u Zaboku i tvornica ratne proizvodnje na području Hrvatskog zagorja.

I još jedna poslastica Tomislava Aralice u ovom broju. On pak piše o nadgrobnim spomenicima poginulim zadarskim pilotima Ratnog zrakoplovstva Kraljevine Italije 1919. – 1943. na zadarskom gradskom groblju s mnoštvom fotografija.

Foto: VP

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije