UVODNIK NOVOGA BROJA

Pripadnici JNA su kod predaje vojarni 1991. poručili "vratit ćemo se ustaše", ali se nisu vratili

VP
05.05.2023.
u 08:24

Predaja je na kraju uspješno izvršena, a zanimljivo je da je netko od pripadnika JNA na spuštenoj jugoslavenskoj zastavi napisao „vrati ćemo se ustaše“

Predsjednik Republike Hrvatske Franjo Tuđman je 12. rujna 1991. godine potpisao zapovijed o napadu hrvatskih snaga na vojarne JNA, odnosno njihovo stavljanje u blokadu (prekid opskrbe te isključivanje vode, struje i telefona) na slobodnom području Hrvatske s početkom izvršenja 13. rujna.

Ipak, prve zapljene i zauzimanja objekata JNA dogodila su se i prije donošenja formalne odluke o njihovu zauzimanju. Na primjeru Požege, kako navodi Mario Kalan, kako je zapovijed o blokiranju došla 13. rujna (petak), već se 14. rujna krenulo u realizaciju unaprijed pripremljenih planova za požeške objekte JNA, pa su hrvatske snage isključile sve energente i prekinute su sve telefonske linije osim crvenog telefone s požeškim Kriznim stožerom. Također su bili blokirani svi prometni pravci prema i iz vojarne, organizacijski se uključila i požeška bolnica. Ona je svoje zdravstvene snage podredila situaciji, zajedno sa Domom zdravlja u slučaju da Požega bude presječena na dva dijela. Za zapovjednika naših snaga u opsadi određen je zapovjednik požeške pričuve ZNG-a, 4. bojne 108. br. ZNG Sl. Brod Željko Samardžija, te se u ranim jutarnjim satima krenulo sa pozivom za predaju Doma JNA i vojarne u Požegi i pregovora o načinu njihove predaje. Predaja je na kraju uspješno izvršena, a zanimljivo je da je netko od pripadnika JNA na spuštenoj jugoslavenskoj zastavi napisao „vrati ćemo se ustaše“. Naravno, nisu se više nikad vratili, i neće.

O detaljima iz Požege vjerujem da će biti riječi u nekom od sljedećih brojeva magazina. U ovom broju dr. sc. Mario Werhas daje pregled svih aktivnosti oko predaja vojarni JNA, kao i o povlačenju JNA iz Hrvatske. On je to opširno opisao u svojoj nedavno objavljenoj novoj knjizi „Agresija JNA na Hrvatsku 1991.“ To je i prvo djelo u kojemu je objedinjena cijela priča o tim sudbonosnim događajima 1991. godine. U magazinu imamo i zanimljiv pregled oznaka i odora HOS-a, kao i dvije zanimljive priče iz rubrike o povijesti oružja.

Foto: VP

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije