IZ NOVOG BROJA

Posljednja prava konjanička bitka u povijesti koja nije ušla u povijesne udžbenike

VP
05.01.2023.
u 10:59

Do tada neprikosnovena vojna sila, taj čudesan spoj ljudskog ratnog umijeća i konjske snage, od čijeg su topota rasnih kopita stoljećima strepile protivničke snage, s krvlju natopljenih europskih bojišta dostojanstveno odlazi u povijest.

Na početku Prvog svjetskog rata, 21. kolovoza 1914. godine, na tlu nekadašnje Galicije, zemlje koje danas više nema, a koja je do 1918. godine bila u sastavu Austro-Ugarske Monarhije, kod sela Jaroslaviči, odigrala se konjanička bitka koju su mnogi povjesničari prozvali posljednjom pravom konjaničkom bitkom u povijesti.

Ova bitka nije ušla u povijesne udžbenike. Tako započinje tekst Filipa Katanića o ovom događaju, za koji mnogi sigurno do danas nisu znali. O njemu nema ništa u udžbenicima, ali evo sad o tome ima u VP-u. Zapravo, Katanić je o tome opširno napisao u svojoj upravo objavljenoj knjizi, koja je niz od četiri knjige pod zajedničkim naslovom „Posljednji dani viteštva – Konjaničke bitke Prvoga svjetskog rata i Hrvati“, a prva se odnosi na početak rata 1914. godine. Katanić je za VP napisao poseban tekst o ovome, a opširnije se možete informirati u njegovoj knjizi. Kako je napisao Danijel Tatić u predgovoru knjizi, „hrvatskoj čitateljskoj publici po prvi puta se donosi sustavan pregled bitaka u kojima je konjaništvo odigralo svoju posljednju ulogu na svjetskoj ratnoj sceni“ i dodaje: „Do tada neprikosnovena vojna sila, taj čudesan spoj ljudskog ratnog umijeća i konjske snage, od čijeg su topota rasnih kopita stoljećima strepile protivničke snage, s krvlju natopljenih europskih bojišta dostojanstveno odlazi u povijest“.

U ovom broju imamo još jednu temu iz Prvoga svjetskog rata, a to je Dunavska flotila Austro-Ugarske Monarhije iz pera Zvonimira Freivogela. I to je tema o kojoj na hrvatskom jeziku nema gotovo ništa, pa sad imate priliku sve najvažnije pročitati u ovom broju VP-a. Za one željne više informacija, tu je upravo objavljena Freivogelova knjiga pod naslovom „Austrougarska Dunavska flotila u Prvome svjetskom ratu“. Kod tema iz Drugoga svjetskog rata, osim trećeg nastavka o njemačkim podmornicama, tu je i kronologija mađarske okupacije Međimurja 1941. godine koju je godinama istraživao Darko Prebeg. Detaljnija istraživanja života žitelja Međimurja u Horthyjevoj Mađarskoj od 1941. do 1944. možete čitati u upravo objavljenoj Prebegovoj knjizi „Međimurje 1941.“ koja je prva u nizu od četiri knjige koje će obraditi spomenuto razdoblje.

Foto: VP

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije