DRUGI SVJETSKI RAT

Recenzija knjige: „Hotel na trgu Vendôme“

Foto: ©Wikimedia Commons
Ritz
Foto: Wikimedia Commons
Ritz
Foto: ©Wikimedia Commons
Ritz
08.08.2014.
u 13:41
Vlasnica hotela bila je Marie-Louise Ritz, rođena u Švicarskoj (ona i njezin muž utemeljili su Ritz 1898.). Iako je mrzila Treći Reich, Marie-Louise držala je hotel otvorenim samo zato da ne bi došao u njemačke ruke te da ga ne bi izgubila. Naravno, samo zato.
Pogledaj originalni članak

Još od 1898. godine hotel Ritz u Parizu bio je mjesto gdje su se susretali državnici, razne ikone kulture (pisci, slikari, glumci), novinari te čak i plemići. Godine 1920. Ernest Hemingway i F. Scott Fitzgerald posjećivali su Ritz. Bilo je dana kada bi došli Charles de Gaulle i Winston Churchill.

Kada je Pariz okupiran 1940. godine, stvari su postale jako zanimljive. Vlasnica hotela bila je Marie-Louise Ritz, rođena u Švicarskoj (ona i njezin muž utemeljili su Ritz 1898.). Iako je mrzila Treći Reich, Marie-Louise držala je hotel otvorenim samo zato da ne bi došao u njemačke ruke te da ga ne bi izgubila. Naravno, samo zato.

Njemački „Reichsmarshall“ Hermann Göring uvijek je uzimao sobu u Ritzu kao i velik broj drugih njemačkih službenika i članova političke elite. Glavni članovi pariškog društva i dalje su živjeli u Ritzu (Coco Chanel) unatoč tome što su luksuzne sobe „iznajmljivane“ Nijemcima. Odjednom, hotel je postao središte špijunaže i spletkarenja. Nekoliko generala koji su planirali atentat na Hitlera dogovarali su u Ritzu, a konobar je dostavljao poruke. Francuska glumica Arletty imala je vrlo otvorenu vezu s njemačkim časnikom Hans-Jurgenom Soehringom. Velik dio osoblja bio je povezan s francuskim Pokretom otpora, a puno soba skrivalo je Židove koje Gestapo nije mogao pronaći.

Foto: Wikimedia Commons

Kada je Pariz oslobođen, Ritz je transformiran kao i cijeli grad. Na svim stranama mogli ste vidjeti odmazde - ženama koje su kolaborirale s Nijemcima obrijana je glava te su bačene na središnje trgove. Arletty, iako je bila poznata glumica, nije izbjegla odmazdu, ali nema puno podataka o tome što je pretrpjela.

Ritz je ponovno okupiran, ali ovaj put pod kontrolom Saveznika, točnije Amerikanaca. Kao službeni ratni izvjestitelj Ernest Hemingway slavodobitno se vratio u Ritz ispred svog prijatelja Roberta Cape, poznatog fotografa.

Ovdje se Hemingway odao alkoholu te je prekršio bračne zavjete. Capa je imao aferu s Ingrid Bergman u Ritzu, a Coco Chanel je ispitivana zbog moguće suradnje s Nijemcima (neki su mislili da je nacistička špijunka). Iako je imala vrlo uske poveznice s britanskim vrhom (Churchilla je zvala prijateljem), nikada joj ništa nije dokazano. Čak je i tajna saveznička ekipa za istraživanje boravila u Ritzu dok je istraživala jesu li Nijemci naučili razdvojiti atom.

Foto: ©Wikimedia Commons

Nakon rata hotel Ritz prestao je biti popularno mjesto nakon što je Hollywood postao „Ritz novog doba“.

Godinama poslije Ritz je pao u zaborav dok ga nije kupio egipatski poduzetnik Mohamed Al Fayed te ga kompletno renovirao. Godine 1997. njegov sin Dodi i djevojka Diana, Princeza od Walesa, bili su u Ritzu u noći njihove smrti.

Toliko stvari dogodilo se u ovom hotelu tijekom Drugoga svjetskog rata, toliko života se isprepletalo da možemo sa sigurnošću reći da je Ritz odigrao veliku ulogu u stvaranju moderne Europe, politički i kulturalno.

„Hotel na trgu Vendome“ knjiga je za široku i raznoliku publiku – zainteresiranu za Drugi svjetski rat, ali i za publiku zainteresiranu za Pariz kao kulturni centar od 1920. do 1950. godine.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.